1

Tropenmuseum verwerft Indonesisch zilver

Jogjazilver was al eens eerder te zien in museum

Tropenmuseum Nieuws door

archief oud artikel 28 november 2007 Amsterdam, Noord-Holland Het Tropenmuseum heeft een bijzonder Indonesische zilvercollectie aangekocht. Het Amsterdamse museum heeft nu de grootste en meest volledige collectie Jogja zilver van Nederland.

Het zilverwerk uit Jogjakarta, een provincie in Indonesië, bestaat uit 130 zilveren voorwerpen waaronder een theeservies, een poederdoos, een spiegel en een servetring. "De verwerving is een belangrijke aanvulling op de al aanwezige koloniale collectie van het Tropenmuseum", aldus het Amsterdamse museum. De bijzondere zilvercollectie is gekocht van een particulier die het werk al eens eerder uitleende aan het Tropenmuseum.

Loterij

In 2005 toonde het Amsterdamse museum een gedeelte van de zilvercollectie tijdens de tentoonstelling ‘Jogjazilver, een nieuwe Javaanse kunst'. Het Tropenmuseum kon de bijzondere Indonesische zilvercollectie kopen dankzij de steun van een grote loterij. De belangrijkste zilveren voorwerpen uit de collectie laat het museum tot en met 13 april 2008 zien in de Lichthal van het Tropenmuseum.

Jogjazilver kende opleving door gouverneursvrouw

De echtgenote van de gouverneur van Jogjakarta, mevrouw Van Gesseler Verschuir-Pownall, was begin twintigste eeuw haast hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de opleving van de de zilversmeedkunst van de steden Kotagedé en Jogjakarta. Ze stimuleerde in de jaren 1929 tot 1933 de zilversmeden om nieuwe voorwerpen te maken. Zo gaf ze onder meer voorbeelden van de veelal luxe gebruiksvoorwerpen die in de Nederlands-Indië wonende Europeanen gebruikten. Mede door de inzet van Gesseler Verschuir kende het Jogjazilver tussen 1930 en 1942 haar bloeitijd. De zilversmeden van Jogja zijn wereldberoemd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 november 2007 - 999

Dit past bij 'Tropenmuseum verwerft Indonesisch zilver'

1 reactie