1

Hiep, hiep, hoera!

Beatrix 70 jaar in beeld

Redactioneel door

archief oud artikel 31 januari 2008 Rotterdam, Zuid-Holland "Lang zal ze leven, lang zal ze leven", zongen de aanwezigen uit volle borst. Dat was tegelijk de opening van de tentoonstelling 'Beatrix 70 jaar in beeld” in Het Schielandshuis in Rotterdam. Niet de hofstad, noch de hoofdstad maar de havenstad was op 31 januari, de verjaardag van de koningin, even het middelpunt van activiteiten met een koninklijk tintje. Dezelfde dag opende namelijk ook de expositie '70 jaar Beatrix' in de Kunsthal. Deze laatste is tot 30 april 2008 te bezoeken; de tentoonstelling in Het Schielandhuis duurt tot 25 mei 2008.

Beatrix was niet de enige jarige waar in Het Schielandshuis voor werd gezongen. Vier dames vierden op dezelfde 31ste januari hun 70ste geboortejaar. Drie van hen heetten ook nog Beatrix. Royaltyverslaggever Marc van der Linden, refereert in zijn openingswoord aan cartoonisten die in het verleden gestraft werden voor hun soms weinig subtiele afbeeldingen van de Koninklijke familie. “Kijk hier zie je haar op een sexy manier”, merkt Marc op terwijl hij langs de prenten loopt. "De tentoonstelling toont werk dat ik nog niet eerder heb gezien." Niet alle bezoekers zijn hier even enthousiast over: "spotprenten prima maar niet van de koningin," aldus een van de bezoekers.

In het middelpunt

De kelder van Het Schielandshuis behandelt gelukkig meerdere facetten van Beatrix' leven. Maar wel met als uitgangspunt de collectie die het museum tot haar beschikking had. Alle postzegels, affiches, foto's, puzzels en briefkaarten komen uit het archief van Atlas Van Stolk. Logischerwijs start de expositie met de 'De blijde gebeurtenis', de geboorte. De overige wanden en vitrines zijn gevuld met staatsbezoeken, familiefoto's of tijdschriften waar Beatrix het onbetwiste middelpunt is.

Een kopje Kroningsmokka

Het grootste affiche van de tentoonstelling is een advertentie van Kroningsmokka. Bij de troonsbestijging van 1980 'hoort een onvergetelijk kopje koffie'. Vele Nederlanders vragen zich deze dagen af hoe lang Beatrix nog aanblijft als vorstin. Ook de directeur van Het Schielandhuis vraagt zich dat af tijdens de opening: "Wanneer drinken we weer een kopje Kroningsmokka?" Het bewegende beeld trekt toch de meeste aandacht. Na een rondje door de zaal strijken de bezoekers neer op de banken voor het scherm, met beelden uit het leven van Beatrix en haar dierbaren. Alsof ze het voor het eerst zien, zo kijken –voornamelijk- de dames naar de trouwbelofte van Beatrix en Claus. De magie van het koningshuis heeft haar kracht nog niet verloren.

Mooie momenten

Ook de Kunsthal in Rotterdam, op loopafstand van Het Schielandshuis, laat dit kroonjaar van Beatrix niet aan zich voorbij gaan. Een lange wand is gevuld met foto's van Hare Majesteit. Alle afkomstig uit het archief van ANP Photo, de enige instantie die bij officiële gelegenheden de koningin mag fotograferen. De expositie is een selectie uit het nieuw verschenen boek '70 jaar Beatrix, de mooiste foto's'. "Jij maakt het artistieke werk, ik de foto die de kranten graag willen plaatsen," grapt één van de fotografen tegen zijn jongere collega terwijl ze naar hun eigen werk kijken. Het gaat om de foto van Beatrix gemaakt tijdens het feest in de Arena ter ere van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, en een foto van de koningin en haar man getooid met stip tijdens een staatsbezoek in 1986 in India.

De rollen van Beatrix

De expositie is maar klein en de omgeving niet zo bijzonder. Maar de beelden vertonen prachtig vakmanschap en de compositie klopt. Treffend is bijvoorbeeld de eerste foto van Beatrix en Claus, arm in arm in het gezicht, naast hun laatste openbare optreden samen, weer arm in arm nu op de rug. "Veel van de rollen die zij vervult zijn niet uniek, bijzonder is dat ze allemaal worden vastgelegd door fotografen," aldus de samensteller. Dat laat de expositie dan ook zien: Beatrix als dochter, vrouw, als moeder, zus, oma, staatshoofd, vertegenwoordiger van ons land, mens. In voor- en tegenspoed, al 70 jaar lang.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 31 januari 2008 - 7079

Dit past bij 'Hiep, hiep, hoera!'