Dementerenden 'praten' met dolfijnen en walrussen

Dolfinarium Harderwijk |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ouderen leven op tijdens ontmoetingen met zeezoogdieren in Dolfinarium

4 februari 2008 Harderwijk, Gelderland Het Dolfinarium laat demente ouderen in contact komen met dolfijnen en walrussen. Maandag is de vierde sessie. Het unieke, succesvolle project krijgt in de toekomst mogelijk een vervolg. "De onrust, angst of onzekerheid die we bij veel dementerende ouderen zien, vermindert tijdelijk."

Maandagochtend reizen voor de vierde keer sinds 14 januari demente ouderen naar Harderwijk af. Drie ouderen ontmoeten dan samen met hun begeleider of een familielid en een trainer van het Dolfinarium een dolfijn of een walrus. Het gezamenlijk initiatief van Nationaal Fonds Ouderenhulp, de Rotterdamse zorgorganisatie Laurens en het Gelderse dierenpark moet de dementerenden een 'onvergetelijk avontuur' opleveren.

Geraakt

"We zien dat deelnemers bij binnenkomst in de ruimte met de dolfijnen en walrussen direct worden geraakt door de ruimte met de enorme bassins, de geluiden en de grote dieren", zegt Jan Romme, directeur van Nationaal Fonds Ouderenhulp. "Ze zijn alert en kijken met grote ogen belangstellend rond. De grote zeedieren zijn overweldigend maar doordat zij de deelnemers opzoeken en benaderen worden deze geprikkeld te reageren en te communiceren."

Praten

De demente ouderen gaan daardoor meer 'praten'. Niet alleen met de dolfijnen en walrussen, maar ook met de begeleiders. Dat is bijzonder, zegt Romme. In normale situaties reageren dementerenden moeilijk op hun begeleiders. Welk effect de ontmoetingen precies hebben op de dementerende ouderen is nog niet bekend. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp zou er graag onderzoek naar doen, zegt Romme. "De positieve ervaringen van de voorgaande try-out sessies doen geloven dat meer dementerende ouderen de mogelijkheid zouden moeten krijgen deze unieke ervaring te beleven."

Afwisseling

Niet alleen de ouderen hebben overigens baat bij de sessies. Ook de dieren hebben dat, zo blijkt. Het Dolfinarium beschrijft de sessies als een 'welkome afwisseling in de activiteiten voor en met de dolfijnen en walrussen'.

Kostbaar

Het fonds, het Dolfinarium en Laurens willen het project graag een vervolg geven, aldus Romme. "Of er nog meer sessies zullen worden ingepland is geheel afhankelijk van de fondsen die hiervoor beschikbaar zijn. Het is een zeer kostbaar programma en kan dus niet zomaar herhaald worden."

Kijk ook bij...

7 reacties:

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-02-04 08:58:24 - 9846