1

Blijdorp kweekt pijlgifkikkertjes

Blauwe pijlgifkikkers in Suriname sterk bedreigd

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 8 februari 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Blijdorp is er na vele jaren weer in geslaagd om blauwe pijlgifkikkertjes te kweken. De Rotterdamse dierentuin wil met het tiental babykikkers bijdragen aan de bescherming van de zeer sterk bedreigde soort.

De kikkertjes zijn voorlopig nog niet voor het publiek te zien.  Blijdorp hoopt door de kweek 'bij te dragen aan de overleving van deze unieke en ernstig bedreigde kikkersoort'. De volwassen blauwe pijlgifkikkers zijn wel zichtbaar, in de Riverahal van de Rotterdamse dierentuin.

Sipaliwini-savanne

De komst van de jonge pijlgifkikkertjes is goed nieuws in het Jaar van de Kikker, dat onlangs officieel van start ging. Blauwe pijlgifkikkers komen in de vrije natuur alleen in Suriname voor. De kikkers zijn te vinden in overgebleven snippers bos van de Sipaliwini-savanne, zo'n 450 kilometer onder hoofdstad Paramaribo. Illegale vangst en houtkap bedreigen de kikkersoort. Blijdorp zegt dat er nog maar 1000 tot 1500 in het wild voorkomen. Extreem weinig volgens de dierentuin.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 februari 2008 - 1439