Experts restaureren 'live' beelden

Rijksmuseum voor Oudheden laat bezoekers meekijken

Rijksmuseum van Oudheden Nieuws door

archief oud artikel 8 februari 2008 Leiden, Zuid-Holland Restaurateurs van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden nemen vanaf midden februari twintig gipsen beelden onder handen. Het publiek kan meekijken. “Uit ervaring weten we dat bezoekers het interessant vinden.”

De beelden zijn volgens het het Rijksmuseum voor Oudheden hoognodig aan een opknapbeurt toe. De replica's stonden al lange tijd in de depots van het Leidse museum. “Dinsdag zijn de sculpturen uit het depot getakeld en naar het museum gebracht”, zegt woordvoerder Selik Verberk.

Venus

Ooit werden ze gerekend tot de topstukken van het museum, maar in de tweede helft van de twintigste eeuw kwamen de beelden in het magazijn terecht. Daardoor zijn de beelden verstoft, beschadigd en vervuild. Bij sommige is de verflaag die de beelden 'oud' moet laten lijken aangetast. Het gaat om replica's van beelden uit de oudheid. Zo krijgen onder meer de 'Venus van Arles' en de 'Apollo Belvedere' een opknapbeurt.

Kunsthars

Het schoonmaken gebeurt onder speciale omstandigheden. Volgens het museum een complex en tijdrovend werk. Omdat de beelden niet met water schoon gemaakt mogen worden, verwijderen restaurateurs de vuiligheid met speciale droge sponsjes. Afgebroken stukken worden pas teruggezet nadat de breukvlakken eerst met lijm zijn geïmpregneerd. Zo kunnen de experts minder lijm – wat de beelden kan aantasten – gebruiken. Ontbrekende stukken worden opgevuld met gips of kunsthars.

Live

Bezoekers kunnen live meekijken bij de restauratie van de beelden. “Uit ervaring weten we dat het publiek heel leuk vind om mee te kijken bij dit projecten”, licht Verberk toe. “Bovendien kunnen op deze manier meerdere mensen aan het project werken. In het museum is ruimte voor de grote en zware beelden. Die zet je niet zomaar even op je kantoor neer.”

Van 19 februari tot en met 18 mei is de 'Restauratie op zaal', zoals het Rijksmuseum voor Oudheden het project noemt te zien. Kijk op de website van het RMO voor exacte informatie over wanneer de beeldhouwers precies aan 't werk zijn.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 februari 2008 - 839