Stier Herman terug in Naturalis

Beroemde genetisch gemanipuleerde stier definitief naar Leiden

Museum Naturalis - Nationaal Natuurhistorisch Museum Nieuws door

archief oud artikel 12 februari 2008 Leiden, Zuid-Holland Stier Herman keert terug bij Naturalis. De beroemde genetisch gemanipuleerde stier stond daar tot zijn dood in 2004 ook al op stal.

Bezoekers konden de genetisch gemanipuleerde stier al twee keer eerder in Naturalis zien. De eerste keer dat Herman in Leiden verblijf, was hij nog levend. In 1999 werd besloten het dier tijdens zijn 'pensioentijd'  in Naturalis te stallen. Daar verbleef hij tot aan zijn dood in 2004. In juli 2006 werd de stier publiekelijk geprepareerd. Afgelopen tijd werd zijn huid gedroogd. Vanaf komende vrijdag is in het Leidse museum Herman te bewonderen.

Gecastereerd

Stier Herman vergaarde beroemdheid omdat hij het eerste grote genetisch gemodificeerde zoogdier ter wereld was. Herman is vernoemd naar Herman Ziegeler, de medewerker van het bedrijf dat het dier ter wereld bracht. De in 1990 geboren stier zorgde in Nederland voor veel discussie. De vraag was of hij zich van mocht voortplanten. Dat mocht uiteindelijk. Toenmalig landbouwminister Jozias van Aartsen verleende Herman gratie. Volgens richtlijnen moest hij afgemaakt worden. Na publiek protest mocht hij blijven leven, op voorwaarde dat hij werd gecastereerd.

Atrose

Op 2 april 2004 liet de stier het leven als gevolg van een niet te behandelen artrose. Met zijn dertien jaar is hij een van de oudste stieren van Nederland geworden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 februari 2008 - 3712