1

Museum Meermanno laat Rijmbijbel restaureren

Bijbel Jacob van Maerlant beschadigd door verkeerde band

Nieuws door

archief oud artikel 21 februari 2008 Den Haag, Zuid-Holland De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant, eigendom van Museum Meermanno, wordt de komende maanden gerestaureerd. Dit najaar worden enkele pagina's uit het zeldzame Middeleeuwse handschrift tentoongesteld in het Haagse museum.

Woensdag is de Rijmbijbel, één van de beroemdste Nederlandse boeken uit de Middeleeuwen, overgebracht naar een gespecialiseerd atelier. Daar zal het boek  uit 1332, in eigendom van Museum Meermanno in Den Haag, komende drie maanden gerestaureerd worden. De Rijmbijbel is geschreven door de Vlaamse dichter Jacob van Maerlant. Het is de eerste fase van de restauratie die bekostigd wordt door het Atlasfonds.

Valse vouwen

De huidige band bleek te veel schade op te leveren, zegt het museum. Bijna vierhonderd jaar na uitgave werd het boek al op waarde geschat. De band die in omstreeks 1700 om het boek werd gezet, blijkt schadelijk voor het perkament. Valse vouwen zorgden voor schade aan de miniaturen van de Rijmbijbel. Museum Meermanno besloot na uitgebreid internationaal en nationaal advies het boek te laten restauren. De Rijmbijbel krijgt een nieuwe band.

Magie

Het publiek krijgt van oktober tot en met december de kans de Rijmbijbel te zien. Na de eerste fase van de restauratie zijn ruim twintig pagina's van Maerlant's bijbel te bezichtigen tijdens de tentoonstelling 'De magie van de Maerlant-bijbel'. "Het meesterschap van Jacob van Maerlant is terecht en uitgebreid voor het voetlicht gebracht, vooral in de bekende publicaties van Frits van Oostrom", aldus museumdirecteur Leo Voogt. "Dit wordt een bijzondere gelegenheid om ook Michiel van der Borch de aandacht te geven die hij verdient voor zijn prachtige verluchting van dit boek."

Jacob van Maerlant schreef de Rijmbijbel in 1270
Van de Rijmbijbel zijn maar enkele handgeschreven exemplaren op de wereld te vinden. Museum Meermanno heeft een luxe versie in zijn bezit. De Vlaamse dichter Jacob van Maerlant schreef de Rijmbijbel in het jaar 1270. Het exemplaar van het Haagse museum werd voltooid in 1332. In de bijbel staan een aantal miniaturen. De grootste daarvan is Beleg van Jeruzalem, geschilderd door Michiel van der Borch. "Van der Borch, die in Utrecht werkzaam was, verdient alleen al door dit werk een belangrijke plaats in de Nederlandse kunstgeschiedenis", zegt Museum Meermanno. "Met deze tentoonstelling krijgt Van der Borch alsnog de ereplaats die hem voor zijn werk toekomt."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 februari 2008 - 833

Dit past bij 'Museum Meermanno laat Rijmbijbel restaureren'