Pril liefdesleven in Openluchtmuseum onderzocht

Nederlands Openluchtmuseum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Geertjan Overbeek wil weten waarom mogelijke partners voor elkaar kiezen

22 februari 2008 Arnhem, Gelderland Je grote liefde ontmoeten in het Openluchtmuseum. Het kan begin april zomaar gebeuren in Arnhem. Vrijgezelle mannen kunnen nog inschrijven.

Zo'n 650 singles ontmoeten elkaar op 5 april in het Openluchtmuseum. In het Arnhemse museum vindt die dag een megaspeeddatingsessie plaats. Singles tussen de 25 en 40 kunnen er aan meedoen. Alle vrouwelijke deelnemers zijn al bekend, mannen kunnen zich nog inschrijven. Een hele avond lang hebben de vrijgezelle dames en heren kans hun grote liefde te ontmoeten. Na de datingsessie vindt er een groot feest plaats in het museum.

Addertje

Toch schuilt er een addertje onder het liefdesgras. Deelnemers dienen niet alleen zichzelf, maar ook de wetenschap. De groep singles is het studie-onderwerp van de Nijmeegse psycholoog Geertjan Overbeek van Radboud Universiteit Nijmegen. Hij wil onderzoeken wat mensen aantrekt in elkaar. Overbeek is vooral nieuwsgierig welke factoren een rol spelen bij die keuze. Het liefdesevenement in het Openluchtmuseum moet daar een antwoord op geven. Op diverse plekken in het museum vinden die avond speeddatesessies plaats met telkens vijftien mannen en vijftien vrouwen, ingedeeld in verschillende leeftijdsgroepen. De keuze voor het Openluchtmuseum is niet voor niets: daar is van maart tot en men oktober de tentoonstelling 'Relaties, vroeger en Nu' te zien.

Proef

Hoe het onderzoek in zijn werk gaat? Overbeek: "Deelnemers moeten vooraf een korte vragenlijst invullen met vragen en stellingen over hun relatiegeschiedenis, relationele stijl, persoonlijkheidskenmerken. Ook vraag ik naar hun sociaal-economische achtergrond en de opleiding van de ouders. Verder maken we tijdens de sessie foto’s en filmpjes van de deelnemers. Dat is geen overbodige luxe; uit proefsessies die we gedraaid hebben, bleek dat mensen een paar dagen na een speeddatesessie soms niet meer weten welk gezicht bij welke naam hoort."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-02-22 17:21:57 - 870