Optisch bedrog in Delft

Tentoonstelling van Tourdiev in Het Prinsenhof

Gemeentemuseum Het Prinsenhof in Delft Redactioneel door

archief oud artikel 27 februari 2008 Delft, Zuid-Holland De Nieuwe Kerk in Delft is realistisch geschilderd op een doek van vier meter hoog. Dit schilderij is, samen met andere werken van Hakim Tourdiev, te zien in Museum Het Prinsenhof in Delft.

De tentoonstelling van Tourdiev (1958) heet 'Stille wachters, Delft steen voor steen'. De schilderijen variëren van heel klein tot reusachtig. Een echte blikvanger is het schilderij Nieuwe Kerk op de markt, een doek van vier meter hoog en twee meter breed. Tourdiev schilderde dit doek speciaal voor deze tentoonstelling. Bezoekers die voor het schilderij staan, zien een heel realistische weergave van de Nieuwe Kerk en turen de lucht in om het topje van de kerk - en van het schilderij - te zien.

Optisch bedrog

Dat is typerend voor het werk van Tourdiev, want in veel van zijn schilderijen probeert hij een optische illusie aan te brengen, het zogenaamde trompe l'oeil effect. Dit doet hij door zijn schilderijen opzettelijk zonder lijst te presenteren en in plaats daarvan een lijst te suggereren op de muur. Tourdiev is geboren in China en groeide op in Oezbekistan. De kunstenaar studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
De tentoonstelling 'Stille wachters, Delft steen voor steen' is van 8 maart tot en met 17 augustus te zien in Museum Het Prinsenhof in Delft.

Tip voor een dagje Delft

De tentoonstelling van Tourdiev is lang niet het enige leuke uitstapje in Delft. De stad heeft niet alleen op cultureel gebied veel te bieden, maar is ook de moeite van het bezoeken waard vanwege het winkelen, wandelen, spelen en eten.
Wie lekker wil lunchen, moet beslist een bezoek brengen aan het Stads Koffyhuis. Daar is een broodje te koop dat 'Alex Keuze' heet: geïnspireerd op prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het broodje is namelijk door Stichting de Lekkerste Wedstrijden uitgeroepen tot het allerlekkerste broodje van de afgelopen 25 jaar.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-02-25 13:42:33 - 4573