1

Blijdorp toegankelijk met mobieltje

Technisch snufje zorgt voor ontlopen van rijen voor de kassa

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 26 februari 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Bezoekers van Diergaarde Blijdorp die klant zijn bij de Rabobank kunnen sinds vandaag met hun mobieltje naar binnen. "Het gebruiken van nieuwe technologie past bij een moderne dierentuin."

Het nieuwe snufje zorgt ervoor dat mensen, door hun mobieltje tegen een scanapparaat te houden, gewoon kunnen doorlopen. Gebruikers betalen eerst via internet (met iDeal of hun creditcard) hun kaartje, waarna ze bij de ingang van Blijdorp na het scannen de dierentuin in kunnen. Blijdorp-directeur Ton Dorresteijn was donderdag de eerste die op deze manier zijn eigen dierentuin bezocht. Hij gaf daarmee het startsein voor de nieuwe 'kassa'.

Contactpunten

Eenmaal in de dierentuin kunnen bezoekers via hetzelfde systeem informatie opvragen over diverse diersoorten. In een mum van tijd staan er foto's en tekst over de betreffende diersoort op de telefoon. Bij de speciale contactpunten kunnen ze zelfs ringtones downloaden. Volgens Dorresteijn past de techniek bij Blijdorp. "Het gebruiken van nieuwe technologie past bij een moderne diergaarde waar alles is gericht op het de bezoeker zo plezierig mogelijk laten beleven en ontdekken. Bezoekers hoeven niet in de rij te staan voor een kaartje en kunnen met hun mobieltje overal in de dierentuin beschikken over actuele informatie."

NFC-technologie

Blijdorp maakt gebruik van de zogenoemde NFC-technologie. Alleen mensen met een telefoon met Near Field Communication-toepassing kunnen voorlopig op deze manier de Rotterdamse diergaarde in. Klanten van Rabomobiel hebben alleen nog maar keuze uit één telefoon: de Nokia 6131 NFC. Hoewel NFC al een tijdje bestaat, is de toepassing ervan behoorlijk nieuw. Naar verwachting wordt deze manier van betalen binnen drie jaar de gewoonste zaak van de wereld: experts verwachten dat in 2010 de helft van alle Nederlands deze functie op zijn mobieltje heeft. Het parkeerkaartje betalen is inmiddels al op enkele plekken mogelijk in Nederland. In de nabije toekomst kunnen mensen via deze manier ook musea en theaters binnenkomen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 februari 2008 - 529