1

"De wc is een onverwachte plek voor een expositie"

Studenten exposeren in toiletten scholengemeenschappen

Nieuws door

archief oud artikel 3 maart 2008 Nijmegen, Gelderland Terwijl je een grote of kleine boodschap doet, genieten van een foto. Vier studenten organiseren deze maand een expositie in toiletten van drie scholengemeenschappen. "De wc is een heel onverwachte plek voor een tentoonstelling."

De vier twintigers willen met het project, dat deel uitmaakt van ontwikkelingsorganisatie Move Your World Academy, jongeren bewust maken van ontwikkelingsproblemen in de wereld. De Reizende Toilettentoonstelling 'Jouw wereld, mijn wereld' moet hen zo bij ontwikkelingssamenwerking betrekken. Dat doen zij op een bijzondere manier: in toilethokjes op de drie regionale opleidingscentra's in Nederland hangen zij portretfoto's op. Al zittend kan de jeugdige toiletganger kijken naar foto's uit het dagelijks leven van jongeren in Nederland en ontwikkelingslanden.

Onverwacht

"De wc is een heel onverwachte plek voor een tentoonstelling", zegt projectleider Bauke Fiere. "Het is origineel en wekt verbazing. Bovendien is het een plek waar veel mensen komen." We hopen op deze laagdrempelige manier veel jongeren te bereiken, zegt de 23-jarige net afgestudeerde Fiere. De vier initiatiefnemers – naast Fiere ook Imke van der Velde (21), Nienke Pauw (21) en Andel de Haan (21) - kozen expres voor MBO-studenten. "Deze groep wordt bij veel projecten overgeslagen. Vaak wordt gekozen voor hoogopgeleide jongeren omdat zij over het algemeen wat meer maatschappelijk betrokken zijn."

Budget

Het grote publiek zal het dan ook zonder foto's op de wc moeten doen. De reizende toilettentoonstelling is slechts drie verschillende dagen in maart te zien in ROC's in Nijmegen, Utrecht en Rotterdam. "Deze tentoonstelling vindt in principe alleen plaats op die scholen. We hebben een zeer beperkt budget en doen dit project naast opleiding of werk. Bij groot succes kan het project wellicht via Move Your World of een andere organisatie verder uitgevoerd worden, maar op dit moment is dat niet aan de orde."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 maart 2008 - 2546

Dit past bij '"De wc is een onverwachte plek voor een expositie"'