1

Balkenende neemt VOC-mentaliteit letterlijk

Premier opent expositie ‘Macht & Glorie, Scheepvaart in de Gouden Eeuw'

Maritiem Museum Rotterdam Nieuws door

archief oud artikel 6 maart 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Premier Balkenende neemt de VOC-mentaliteit wel heel letterlijk. De minister-president opent over twee weken de tentoonstelling ‘Macht & Glorie, Scheepvaart in de Gouden Eeuw' in het Maritiem Museum in Rotterdam.

De uitspraak die premier Balkenende anderhalf jaar geleden deed over de VOC-mentaliteit krijgt weer een staartje. De premier betoogde tijdens de Algemene Beschouwingen in 2006 dat Nederland dezelfde mentaliteit nodig had als de leden van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Daar werd kritisch op gereageerd omdat de handelaren uit de Gouden Eeuw ook slaven hielden. Dat de minister-president toch nog altijd achter die – vaak verkeerd uitgelegde - quote staat, blijkt wel: 19 maart opent hij in Maritiem Museum in Rotterdam de tentoonstelling ‘Macht & Glorie, Scheepvaart in de Gouden Eeuw’.

Ondernemingszin

Volgens het Maritiem Museum is juist de premier uitermate geschikt om de expositie over de scheepvaart in de Gouden Eeuw te openen. "Dankzij de handelsgeest van de Hollandse zeevaarders in de zeventiende eeuw is Nederland groot geworden", zegt het Rotterdamse museum. "Deze ondernemingszin zou de minister-president graag terugzien in de huidige maatschappij, vandaar dat hij dé aangewezen persoon is om deze tentoonstelling te openen."

Topstukken

Op de tentoonstelling in de Maasstad zijn voor het eerst topstukken uit de collecties van het Scheepvaartmuseum en het Maritiem Museum bij elkaar te bezichtigen. Kostbare Amsterdamse museumstukken zoals wrakstukken van de Oost-Indiëvaarder Batavia, modellen van VOC-schepen uit de zeventiende eeuw, de Atlas Major van Blaeu en eeuwenoude schilderijen zijn naar Rotterdam overgebracht.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 maart 2008 - 1036

Activiteiten Maritiem Museum Rotterdam

Nu te bezoeken

Bestemming havenstad


Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven. Je komt erachter, hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa.

Offshore Experience


Ervaar zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denk mee over de energiewinning van morgen. De wind...