Van Gogh Museum koopt 'De Seine bij Nanterre'

Van Gogh Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

"Schilderij voorbeeld van de aanwezige invloed van Vincent van Gogh"

12 maart 2008 Amsterdam, Noord-Holland Het Van Gogh Museum heeft een schilderij van Maurice de Vlaminck op de kop getikt. 'De Seine bij Nanterre' is het derde werk van de kunstenaar in Nederlands openbaar kunstbezit.

Dat heeft het Amsterdamse museum woensdag bekendgemaakt. Met steun van diverse fondsen kon het Van Gogh Museum het bijzondere doek kopen. 'De Seine bij Nanterre' is het derde werk van de kunstenaar in Nederlands openbaar kunstbezit.

Aansprekend

"Het schilderij is een aansprekend voorbeeld van de aanwezige invloed van Vincent van Gogh op latere kunstenaars", zo schrijft het Van Gogh Museum in een persbericht. Daarom is het schilderij van Maurice de Vlaminck (1876-1958) een waardevolle aanvulling op de collectie. De Franse kunstschilder schilderde het doek omstreeks 1907. Het dorpje Nanterre, een klein dorpje net buiten Parijs, was het onderwerp van schilderkunst. "De kunstenaar hield hier weliswaar vast aan de figuratieve traditie, maar hij bracht nieuwe energie in het landschap door de dynamische compositie, het pure kleurgebruik en de uitgesproken, haast tastbare verfstreken", aldus het Van Gogh Museum.

Bezichtiging

Museumbezoekers kunnen het schilderij vanaf vandaag bezichtigen op de derde verdieping van het Rietveldgebouw.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-03-12 12:29:26 - 624