Van Gogh Museum koopt 'De Seine bij Nanterre'

"Schilderij voorbeeld van de aanwezige invloed van Vincent van Gogh"

Van Gogh Museum Nieuws door

archief oud artikel 12 maart 2008 Amsterdam, Noord-Holland Het Van Gogh Museum heeft een schilderij van Maurice de Vlaminck op de kop getikt. 'De Seine bij Nanterre' is het derde werk van de kunstenaar in Nederlands openbaar kunstbezit.

Dat heeft het Amsterdamse museum woensdag bekendgemaakt. Met steun van diverse fondsen kon het Van Gogh Museum het bijzondere doek kopen. 'De Seine bij Nanterre' is het derde werk van de kunstenaar in Nederlands openbaar kunstbezit.

Aansprekend

"Het schilderij is een aansprekend voorbeeld van de aanwezige invloed van Vincent van Gogh op latere kunstenaars", zo schrijft het Van Gogh Museum in een persbericht. Daarom is het schilderij van Maurice de Vlaminck (1876-1958) een waardevolle aanvulling op de collectie. De Franse kunstschilder schilderde het doek omstreeks 1907. Het dorpje Nanterre, een klein dorpje net buiten Parijs, was het onderwerp van schilderkunst. "De kunstenaar hield hier weliswaar vast aan de figuratieve traditie, maar hij bracht nieuwe energie in het landschap door de dynamische compositie, het pure kleurgebruik en de uitgesproken, haast tastbare verfstreken", aldus het Van Gogh Museum.

Bezichtiging

Museumbezoekers kunnen het schilderij vanaf vandaag bezichtigen op de derde verdieping van het Rietveldgebouw.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-03-12 12:29:26 - 640

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Binnen enkele weken te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum

  
Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.