Terschellings museum bouwt sloep Willem Barentz na

Museum 't Behouden Huys |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Scheepje moet komende zomer klaar zijn

20 maart 2008 Terschelling West, Friesland Het Terschellinger museum 't Behouden Huys gaat een replica bouwen van de sloep van Willem Barentz. Met het scheepje keerde de zeeman in 1597 terug naar huis nadat ze onder winterse omstandigheden vastgezeten hadden op Nova Zembla.

Het is niet de eerste keer dat het scheepje wordt nagebouwd. Ook het New Netherland Museum in de Verenigde Staten en Industrieel Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest timmerden al een exemplaar in elkaar. Onder leiding van Gerald de Weerdt, conservator van Museum 't Behouden Huys, wordt ook op Terschelling nu een replica gebouwd.

Beschrijving

De conservator onderzocht 'alle mogelijke bronnen' om te weten hoe het scheepje van Barentz eruit gezien moet hebben. Historische bouwtekeningen ontbreken. Op basis van de enige summiere beschrijving uit 1671, schilderijen en archeologische vondsten bouwen De Weerdt en zijn team de boot na. Komende zomer moet de sloep klaar zijn.

Sloep

Zeeman Willem Barentz deed in 1596 een poging de noordelijke zee├źn te bevaren, maar kwam in september vast te zitten op het ijs van Nova Zembla. De Terschellinger en zijn bemanning overleefden de barre, winterse omstandigheden omdat ze van aangespoeld drijfhout een huis bouwden: het Behouden Huys. In 1597 keerde de zestien zeelui met een nieuw gebouwde sloep terug naar de bewoonde wereld.

Kijk ook bij...

2 reacties:

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-03-20 11:04:31 - 1244