Charles de Gaulle geëerd met museum

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Museum in Colombey-les-Deux-Eglises moet jaarlijks 125.000 bezoekers lokken

21 maart 2008 In Frankrijk komt een museum ter nagedachtenis aan oud-president Charles de Gaulle. Op 18 juni gaat het modern vormgegeven museum in het dorpje Colombey-les-Deux-Eglises open voor publiek.

In het museum in het Franse departement Haute-Marne is een 1600 vierkante meter grote expositieruimte over de voormalige president ingericht. De tentoonstelling gaat in op belangrijke feiten uit het militaire, politieke en gezinsleven van Charles de Gaulle. Jaarlijks moet de 'memorial' minimaal 125.000 bezoekers trekken, zegt het Frans verkeersbureau. Volgens het verkeersbureau is de sterke kant van het museum de architectuur: het landschap is op ingenieuze wijze in het gebouw geïntegreerd.

La Boisserie

Colombey-les-Deux-Eglises speelde een belangrijke rol in het leven van de staatsman, politicus en schrijver. De bijna 80-jarige Charles de Gaulle stierf op 9 november 1970 in het Noord-Franse dorpje in de Champagnestreek. In 1934 kocht hij er het landgoed La Boisserie en schreef daar een groot deel van zijn boeken. Dat buitenverblijf is overigens ook te bezoeken: Philippe de Gaulle, de zoon van de 'man van 18 juni', geeft rondleidingen door het landgoed van zijn vader.

Vliegdekschip

Ook op andere plaatsen herdenkt Frankrijk zijn oud-president al. Zo staat er naast het grafmonument in Colombey-les-Deux-Eglises een 43 meter hoog Lotharings kruis als gedenkteken. Ook is het vliegveld in Parijs naar hem vernoemd. Bovendien heet het enige Franse vliegdekschip naar de in 2005 verkozen grootste Fransman aller tijden.

De openingsdatum is met zorg uitgekiend: op 18 juni 1944 sprak De Gaulle zijn beroemde speech na de bevrijding van Parijs: "Parijs! Gekwetst Parijs! Gebroken Parijs! Gemarteld Parijs! Maar bevrijd Parijs! Bevrijd door zichzelf, bevrijd door zijn volk met de hulp van de legers van Frankrijk, met de hulp en steun van geheel Frankrijk, het Frankrijk dat vecht, het enige Frankrijk, het ware Frankrijk, het eeuwige Frankrijk."

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-03-21 15:11:40 - 1010