1

Oprichter Apenheul overleden

Wim Mager: van fotograaf tot oprichter apenpark

Apenheul Nieuws door

archief oud artikel 25 maart 2008 Apeldoorn, Gelderland Wim Mager, de oprichter van de Apenheul, is zondag op 67-jarige leeftijd overleden. De Rotterdamse fotograaf richtte in 1971 het Apeldoornse apenpark op.

Mager was al enige tijd ziek: de afgelopen maanden kreeg hij drie keer een hersenbloeding. Mager trad na zijn aftreden als directeur nog op als adviseur van de Apenheul. De dierentuin is van plan om een herdenkpunt voor Wim Mager in het apenpark neer te zetten.

Steun

Mager kocht in de jaren zestig twee aapjes om thuis te houden. Die hobby liep uit de hand toen het paartje jongen kreeg. Hij gaf zijn baan als fotograaf op en besloot zich volledig te richten op een apenpark. Ondanks dat hij voor dat plan geen medewerking of financiële steun kreeg van wetenschappers, dierentuinen en overheden, kwam de Apenheul er toch: Mager investeerde zelf een halve ton in het project. Het initiatief van Mager sloeg aan: vanaf de jaren negentig trok het park jaarlijks zo'n half miljoen bezoekers. In 1979 werd de eerste gorillababy in Apeldoorn geboren.

Navolging

Directeur Bert de Boer, die Mager in 1997 opvolgde, noemt de Rotterdammer een pionier. "De vrije manier waarop hij met dieren omging heeft wel navolging gevonden", stelt hij. "Maar voor zo'n groot park heb je de ruimte nodig en vooral het geduld."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 maart 2008 - 902

Dit past bij 'Oprichter Apenheul overleden'

1 reactie