1

Kröller-Müller: 'the place to be'

Kunstenaars kijken de kunst af in het Kröller-Müller Museum

Redactioneel door

archief oud artikel 2 april 2008 Otterlo, Gelderland Van 3 april 2008 tot 1 juni 2008 is de presentatie van 'The place to be' te zien. Dit gebeurt in vier verschillende projectkamers. In samenwerking met internationaal bekende kunstenaars is een expositie opgezet. Hierin zal het 'unieke culture aspect' van het Veluwse Kröller-Müller Museum centraal staan.

Kunstenaars Micheal Stevenson (Nieuw-Zeeland/Duitsland), Jürgen Stolhans (Duitsland) en het Nederlandse duo Gerlach en Koop willen de 'zichtbare en niet-zichtbare culturele dimensies' van het museum weergeven. Dit is minder vaag dan het klinkt: de kunstenaars hebben de bestaande kunst in het Kröller-Müller Museum als uitgangspunt genomen voor nieuwe kunstwerken. Door verschillende artistieke invalshoeken kan de bezoeker de kunst van Kröller-Müller opnieuw ontdekken. De ontwerpers hebben gekozen voor nieuwe kunstvormen: sculpturen, installaties en schilderijen. Deze hebben een bijzondere plaats gekregen in de vier projectkamers rond de vaste collectie.

Elke kunstenaar een aspect

De verschillende artiesten belichten elk een ander aspect. Micheal Stevensons werk gaat bijvoorbeeld over de ontwikkeling van de collectie van Kröller Müller tijdens de crisis in de jaren twintig. Hij heeft een combinatie gemaakt van de voormalige bezittingen van het echtpaar Kröller-Müller en geleende objecten van De Nederlandsche Bank.
Jürgen Stollhans legt verbanden tussen de schilderijencollectie van het museum en zijn eigen bijdrage aan de schilderkunst.
Het Nederlandse duo Gerlach en Koop tonen een sculptuur van zes meter lang. Dit kunstwerk is geplaatst naast het langste en smalste kunstwerk uit de museumcollectie en het langste object uit hun eigen huis: de trapleuning. Met dit verrassende ontwerp willen zij inzicht geven in de alledaagse processen die zich in en rond het museum afspelen.

Andere exposities

Op 21 februari 2008 is de expositie van 'Eylem Aladogan' geopend. Het is een verzameling van monumentale installaties die zich kenmerken door een intelligent spel van architectonische en meer organische elementen. De presentatie zal duren tot 8 juni 2008.
Tot 25 mei 2008 is de reeds geopende tentoonstelling over hedendaagse kunst te bewonderen. Het is een collectie van losse werken die juist door de onsamenhangendheid tussen de kunststukken de bezoeker prikkelen om het doel van de ontwerper te ontdekken.

Het museum

Het Kröller-Müller Museum ligt in Park Hoge Veluwe in Otterlo. Er is een vaste collectie, maar er zijn ook nieuwe tentoonstellingen. Het museum kent ook de beeldentuin. Bekijk het overzicht van prijzen en tijden voor het museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 april 2008 - 2380

Dit past bij 'Kröller-Müller: 'the place to be''