Blijdorp fopt: leeuwen lusten geen sla

Publicitieitsstunt gelukt: media nemen nepbericht gretig over

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 1 april 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Blijdorp heeft heel Nederland in het ootje genomen. Het nieuws dat de roofdieren in de Rotterdamse dierentuin op vegetarisch voedsel overgaan, blijkt een 1-april-grap. "Roofdieren zoals leeuwen en tijgers kunnen niet overgaan op een vegetarisch dieet."

Wie op Google zoekt, krijgt maar liefst 43 berichten over het ‘nieuws’ dat de Rotterdamse roofdieren overschakelen op groente en sla. Gerenommeerde media als Novum, Nu.nl – en eerlijk is eerlijk – ook de redactie van DagjeWeg.NL namen het bericht over van Blijdorp. De leeuwen bleken echter niet bepaald over te lopen van enthousiasme om de nieuwe maaltijd - sla, met daartussen verstopte hondenbrokken - te verorberen. Leeuwenmoeder Shanti en dochter Bente konden volgens de dierentuin de bijgeleverde kratten wél waarderen.

Gebit

"Roofdieren zoals leeuwen en tijgers kunnen helemaal niet op een vegetarisch dieet, omdat hun gebit en spijsverteringsstelsel zo'n verandering van voeding niet aan zou kunnen", meldt Constance Alderlieste van Diergaarde Blijdorp. "Ze hebben sterke scheurtanden in plaats van maalkiezen en een kort darmstelsel. Blijdorp voert de dieren 'goede vis'. Verder genieten de gorilla's en andere planteneters dagelijks van bananen, die met zorg voor het milieu zijn geteeld."

Samenwerking

De dierentuin bleek wel in voor een grap toen de Nederlandse Vegetariërsbond hen vroeg om medewerking. Het eigenlijk plan is van hen afkomstig, zegt Alderlieste. "De bond bedacht het concept en benaderde ons voor een samenwerking."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 april 2008 - 652