Matze en Charly zien Abraham

Duitse apen vieren vijftigste verjaardag

Nieuws door

archief oud artikel 7 december 2007 Orang Oetan Charly en gorilla Matze hebben donderdag hun verjaardag gevierd. De twee apen van de dierentuin in de Duitse stad Frankfurt herdachten beiden hun vijftigste geboortedag.

De twee 'harige persoonlijkheden', zoals Zoologischen Garten Frankfurt de twee dieren noemt, kwamen beiden op jonge leeftijd naar de Duitse dierentuin. Donderdag trakteerde de Duitse dierentuin beide dieren op  allerlei lekkernijen.

Kleinkinderen

Matze, het oudste gorillamannetje in gevangenschap op de wereld, werd op 12-jarige leeftijd naar Duitsland gebracht. Op 24 mei 1962 kwam de in Centraal-Afrika geboren en 139,5 kilo zware mensaap aan in de Zoologischen Garten. Dat Matze zijn vijftigste verjaardag viert is bijzonder: in het wild worden de mensapen maximaal zo'n 35 jaar oud. Ondertussen heeft de gorilla al voor flink wat nageslacht gezorgd: hij kreeg zeventien kinderen. "Natuurlijk is Matze niet alleen liefdevolle vader en een rustige leider van de groep, hij is ook een grootvader en overgrootvader van kleinkinderen die hij nog nooit gezien heeft", aldus de tevreden dierentuin.

Stoeien

Ook orang oetan Charly, in 1957 op Sumatra geboren, bereikte donderdag de gedenkwaardige leeftijd van vijftig jaar. Met die leeftijd is hij het oudste orang oetanmannetje in gevangenschap. Voor orang oetans is vijftig jaar eveneens een hoge leeftijd: normaal wordt een orang oetan zo'n veertig jaar. Charly kwam op 8 maart 1978 in de Frankfurter dierentuin terecht. Hij zorgde voor minimaal achttien nakomelingen. "Ook hij is al overgrootvader", bericht de Duitse dierentuin. "Hij speelt zeer intensief met zijn kinderen. Regelmatig is hij 's middags stoeiend met zijn zonen te zien."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 december 2007 - 547

Dit past bij 'Matze en Charly zien Abraham'