1

Alle bommen en granaten

Niet eerder vertoonde voorwerpen uit WO-I in Legermuseum

Redactioneel door

archief oud artikel 23 april 2008 Delft, Zuid-Holland In de Eerste Wereldoorlog waren gebruikte handgranaten en geweren doelwit van creatieve militairen. Ze gebruikten het om er de meest uiteenlopende voorwerpen van te maken. Deze voorwerpen zijn binnenkort voor het eerst te zien in het Legermuseum in Delft.

De voorwerpen komen uit privébezit van één van de Vrienden van het Legermuseum. De attributen die 'vriend' Mr. S.F. Schütz ter beschikking heeft gesteld, tonen een unieke verzameling van Trench Art ("loopgraafkunst"). In de tentoonstelling worden uiteenlopende voorwerpen getoond, zoals kandelaars en boekensteunen die gemaakt zijn van gerecyclede granaten, hulzen en patronen, een klok gemaakt van een vliegtuigpropeller en een kruk van een mortier. Het meest bijzondere object is een stoel, samengesteld uit Kalasjnikov-geweren. De expositie Trench Art is tot en met 31 augustus in het Legermuseum te zien.

Tijdverdrijf

Onder Trench Art worden objecten gerekend die met name in de Eerste Wereldoorlog werden vervaardigd van verbruikte militaire voorwerpen. Deze objecten werden in eerste instantie gemaakt door militairen zelf, voornamelijk als tijdverdrijf, om extra geld te verdienen of als cadeau voor thuis. Ook na de oorlog werd nog veel Trench Art gemaakt, bijvoorbeeld voor oudgedienden en toeristen.

Verhaal

"Loopgraafkunst brengt je dichterbij mensen die het gemaakt hebben," zegt verzamelaar Schütz in het persbericht van het Legermuseum. "De objecten maken de gebeurtenissen uit de oorlog tastbaar. Ieder voorwerp is uniek en vertelt een verhaal over de persoon erachter."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 april 2008 - 1546

Dit past bij 'Alle bommen en granaten'