1

"Dit is absoluut kunst"

Grote meesters en verstandelijk gehandicapten zij aan zij in Singer Laren

Redactioneel door

archief oud artikel 8 mei 2008 Laren, Noord-Holland Is het kunst of is het 'knap gedaan hoor!'? "Als het geen kunst was, hadden we het niet in ons museum gehangen", zegt Sabien Stols van Singer Laren. In dit museum is van 9 mei tot 31 augustus 2008 de tentoonstelling 'Van Gogh & Co' te zien: schilderijen van verstandelijk gehandicapten, geïnspireerd op bekende werken.

In het Larense museum hangen de bekende kunstwerken en de nieuwe doeken zij aan zij. Een groep verstandelijk gehandicapte kunstenaars werkte twee jaar lang aan schilderijen die zijn geïnspireerd op bestaande werken. De schilders werkten in het Jans Pakhuys, dat is aangesloten bij zorgaanbieder Amerpoort. Dat het om echte kunst gaat, staat volgens het museum buiten kijf: "de doeken zijn door een heel strenge kwaliteitselectie gegaan. Alleen werken die goed genoeg zijn om in ons museum te hangen, hebben een plek gekregen", zegt Sabien Stols. De museummedewerkster benadrukt dat het beslist niet om een liefdadigheidsactie gaat, maar om originele en vernieuwende kunst.

Verkoop

Hoewel de nieuwe schilderijen hangen naast de schilderijen waarop ze geïnspireerd zijn, gaat het volgens Stols niet om de vergelijking: "je moet elk schilderij op zichzelf zien en elk schilderij op zichzelf waarderen." 'Waarderen' betekent overigens niet dat de doeken uit sympathie voor de schilders de hemel in geprezen hoeven te worden. "Het is echte kunst en daarover mag kritisch gesproken worden." De doeken van de gehandicapte kunstenaars worden na de tentoonstelling verkocht voor bedragen variërend tussen de tweehonderd en achtduizend euro.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 mei 2008 - 2203

Dit past bij '"Dit is absoluut kunst"'

1 reactie