1

Zwitserse oorlogskinderen

Kunsthal Rotterdam Redactioneel door

archief oud artikel 15 mei 2008 Rotterdam, Zuid-Holland In de Kunsthal in Rotterdam begint vanaf vandaag een nieuwe tentoonstelling met vergeten foto's. In de collectie zwartwitbeelden staan kinderen uit Zwitserse bergdorpen centraal.

Fotojournalist Emil Brunner maakte in de jaren '43/'44 meer dan 1700 foto’s van kinderen. De afdrukken van de bergkinderen werden in 1996 ontdekt in zijn Zwitserse chalet. Een jaar eerder was Brunner overleden op 87-jarige leeftijd. Hij liet een archief achter met zo’n 25.000 negatieven.

Modeontwerpers

De foto's zijn gemaakt in de Bündner Oberlands, een afgelegen gebied in het westen van Zwitserland. Deze streek kwam betrekkelijk rustig door de oorlogsjaren heen. Brunner legde meer dan 1700 kinderen vast op de gevoelige plaat. Alle foto's zijn van de voorkant genomen en van de omgeving is nauwelijks iets te zien. De kinderen, van peuters tot tieners, kijken op veel verschillende manieren de lens in. Bijzonder is dat de portretten op dit moment een grote inspiratiebron zijn voor modeontwerpers over de hele wereld. De motieven en breisels in de kleding van de kinderen zijn namelijk door Brunner uitstekend in beeld gebracht.

Raadselachtig

De stijl van Brunner is lastig te typeren, maar zijn grote interesse voor de mens is ook in deze tentoonstelling duidelijk te zien. Hij nummerde en ordende zijn foto's per dorp, maar vermeldde geen naam of leeftijd van het kind. Dankzij het ontbreken van die gegevens krijgen de foto's een raadselachtige aanblik. De kijker is aan zet om zich van de leefwereld van deze kinderen een beeld te vormen.

De tentoonstelling Zwitserse bergkinderen van Emil Brunner is te zien tot en met 14 september 2008. Kijk voor actuele openingstijden en toegangsprijzen op de website van de Kunsthal.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 mei 2008 - 698