Afval verandert in design

Gerecyclede tassen in Tassenmuseum Hendrikje

Tassenmuseum Hendrikje Redactioneel door

archief oud artikel 19 mei 2008 Amsterdam, Noord-Holland Tassen van gerecyclede materialen zoals bierdopjes, metaal, oude overhemden, fietsbanden of chipszakken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te zien in het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. Het tassenmuseum heeft een nieuwe tentoonstelling geopend, genaamd Groene Tassen. In deze tentoonstelling zijn tassen van kunstenaars en ontwerpers te zien die van gebruikte materialen gloednieuwe tassen maken.

Milieu

Ontwerpers nemen milieu steeds vaker als thema en uitgangspunt voor hun ontwerpen. De expositie Groene Tassen zet deze ontwikkeling in het middelpunt van de belangstelling door verschillende tassen van ontwerpers en kunstenaars te laten zien.

Recyclen

Hergebruik is niet iets van de laatste jaren. De tentoonstelling laat zien dat vroeger ook al veel materialen werden hergebruikt. In periodes van bijvoorbeeld oorlog was het nodig om creatief om te gaan met materialen. Recycling is een reactie op overproductie en verspilling. De Zwitserse gebroeders Freitag waren in 1993 de eerste die een trend zetten met kleurrijke tassen van afgedankt vrachtwagenzeil. Sommige ontwerpers gaan nog een stapje verder en gebruik zelfs chipszakken en snoeppapiertjes. Door middel van zeefdrukken, breien en weven krijgen de tassen een geheel eigentijds uiterlijk.

Duurzaam en modebewust

De expositie laat ook tassen zien die duurzaam geproduceerd zijn. Gemaakte van natuurlijke en ecologisch verantwoorde materialen. Het design is gecombineerd met traditionele technieken en handwerk. Voor modebewuste maar ook milieubewuste consumenten zijn er unieke tassen te koop gemaakt van bestaande, gerecyclede en duurzame materialen. Voor shopaholics die een uiterst unieke en milieuvriendelijke tas willen, is dit een absolute uitkomst.

De tentoonstelling Groene Tassen gaat op 25 mei van start en wordt geopend door Femke Halsema. De expositie is tot en met 17 augustus 2008 te bezichtigen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 mei 2008 - 6024