1

Plasterk geeft miljoenen voor herstel monumenten

Geld is bedoeld voor achterstallig onderhoud aan oude kerken en fabrieken

Nieuws door

archief oud artikel 22 mei 2008 Elf rijksmonumenten krijgen 34,2 miljoen euro subsidie om achterstallige restauraties alsnog uit te voeren. Minister Plasterk van Cultuur heeft dat dinsdag bekend gemaakt. Het geld komt uit een speciale pot van 140 miljoen euro, die bedoeld is om de restauratieachterstanden weg te werken.

Het geld wordt niet in één keer besteed. Dit jaar wordt 88 miljoen euro verdeeld onder verschillende categorieën monumenten. De 34,2 miljoen die deze week is vrijgemaakt, wordt verdeeld onder elf kerken en fabrieken. In totaal waren er vijfentwintig aanvragen voor de subsidie, waarvan er veertien afvielen.

Kerken en fabrieken

Het grootste bedrag, bijna vier miljoen euro, krijgt de voormalige Strokartonfabriek in Scheemda. De Vlissingse timmerfabriek De Schelde, de locatie waar minister Plasterk de subsidieverdeling bekendmaakte, krijgt 3,5 miljoen euro. De Sterrewacht Leiden, de walmuren en werf in Utrecht, kasteel Beverweert in Werkhoven, het vroegere gevaningeniscomplex in Hoorn en de Moerputtenbrug in Den Bosch krijgen ook een deel van het geld.
De rooms katholieke parochie H. H. Laurentius en Elisabeth in Rotterdam krijgt 3,7 miljoen euro voor een grondige opknapbeurt. De Obrechtkerk in Amsterdam, de kerktoren van de buïnskerk in Deventer en de rooms-katholieke St. Petruskerk in Oirschot moeten het met iets minder (bijna drie miljoen euro) doen.

Molens, boerderijen en orgels

Half juni vindt de volgende uitdeelronde plaats. De minister maakt dan bekend welke molens, boerderijen of orgels overheidsgeld krijgen voor renovatie.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 mei 2008 - 487

Dit past bij 'Plasterk geeft miljoenen voor herstel monumenten'