1

Nederlandse kust is het schoonst

Alle onderzochte kustplaatsen bleken schoon en veilig

Nieuws door

archief oud artikel 3 juni 2008 Aan de Nederlandse kust kun je veilig zwemmen. Overal in de EU is de kwaliteit van het water onderzocht. In Nederland mat de Europese Commissie op 86 plaatsen aan de kust. Alle gecontroleerde plaatsen bleken schoon en veilig.

Deze cijfers maakte de Europese Commissie gisteren bekend in een rapport over de kwaliteit van het Europese badwater. Nederland haalde in dit rapport een gedeelde eerste plek, want geen van de badplaatsen aan de kust waren op een minpunt te betrappen. De kusten van Finland en Letland haalden ook honderd procent van de verplichte eisen. Die landen haalden echter minder van de niet-bindende Europese 'richtlijnen'. De Nederlandse kust is dus het allerschoonst. Het water inlands is ook gemeten, daar haalde Nederland een score van 97,3 procent.

Dik tevreden

Alle Europese lidstaten zijn verplicht om ieder jaar verslag uit te brengen van de kwaliteit van de badzones (dat zijn alle plekken waar het zwemmen niet verboden is). Om de kwaliteit van het zwemwater te betalen, wordt het water op chemische en microbiologische waarden gemeten. De cijfers van 2007 stemmen Stavros Dimas, Eurocommissaris voor milieu, dik tevreden: "Ik wil de lidstaten aanmoedigen zicht te blijven inspannen om ervoor te zorgen dat alle badzones, zowel in kustwateren als in binnenwateren, volledig aan de normen voldoen."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 juni 2008 - 884

Dit past bij 'Nederlandse kust is het schoonst'