1

'Nederlandse landschap is te eentonig'

Oeso maakt zich zorgen over het Nederlandse platteland

Nieuws door

archief oud artikel 4 juni 2008 Natuurgebieden, agrarische gebieden en stedelijke gebieden staan volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) te veel op zichzelf. De wereldwijde organisatie maakte dat gisteren bekend in een rapport over het Nederlandse landschap.

Nederland is volgens het rapport gewoon te klein om een goede balans te vinden tussen stad en platteland. Dit betekent dat boeren weinig kans hebben om uit te breiden, dat het voor 'stedelingen' steeds moeilijker wordt om landelijk te wonen en dat de natuur steeds minder divers wordt. Vooral dat laatste baart de Oeso grote zorgen.

Natuurgebieden

Doordat steden, boerderijen en recreatiegebieden min of meer op elkaars lip zitten, is er te weinig ruimte om duurzaam met de natuur om te gaan. Het moet vooral compact en efficiënt. Dat dit, vooral op de lange termijn, grote gevolgen heeft voor het Nederlandse landschap is volgens de Oeso duidelijk. In het rapport benadrukt de Oeso keer op keer waarom de situatie zo lastig is in Nederland: het land is te klein. De variatie aan dier- en plantensoorten die Nederland zou moeten hebben en houden, is hierdoor alleen in natuurgebieden te zien.

Oplossing

Nederland, het meest verstedelijkste land van de wereld, moet het land beter en gevarieerder verdelen, concludeert de Oeso. Minister Gerda Verburg van Landbouw reageerde meteen op het rapport. Zij gaat binnenkort met de provincies om de tafel zitten om te praten over het Investeringsbudget voor het Landelijk Gebied. Die gesprekken gaan voornamelijk over geld en moeten ertoe leiden dat er wordt geïnvesteerd in diversiteit.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 juni 2008 - 592

Dit past bij ''Nederlandse landschap is te eentonig''