1

Religieuze gebouwen online

Bijna 18.000 godshuizen te vinden op Reliwiki.nl

Nieuws door

archief oud artikel 10 juni 2008 Arnhem, Gelderland Gisteren is in de St. Jozefskerk in Arnhem de website Reliwiki.nl gelanceerd. Op de site is informatie over zo'n 18.000 kerken, moskeeën en synagoges te vinden. Het is dit jaar het Jaar van het Religieus Erfgoed, Reliwiki.nl is daar een gevolg van.

Tijdens de opening zijn de gasten rondgeleid op de site en werden een aantal interessante voorbeelden die op de site te vinden zijn, uitgelicht. Tijdens de opening stond de stad waar de lancering plaatsvond centraal en is in het bijzonder aandacht besteed aan Arnhemse gebouwen als de Walburgis, Aya Sofia en de Selimiye.

Basis

De basis van Reliwiki.nl vormt de inventarisatie van Jan Sonneveld uit Leidschendam. Hij verzamelde met een grote groep vrijwilligers ruim twintig jaar informatie over de godshuizen in Nederland. Tijdens deze inventarisatie ontdekte hij dat er van de 19.000 kerkgebouwen die er ooit in Nederland waren, nog 7.500 in gebruik zijn. Ook Bas Stok, André van Dijk en andere kerkenverzamelaars, zorgden voor de input van deze uitgebreide website.

Interactief

Reliwiki.nl is een interactieve website en werkt zoals de grote internationale online encyclopedie Wikipedia.org. De nieuwe site maakt gebruik van de kaarten van Google Maps en de interactiemogelijkheden van Wikipedia. Bezoekers kunnen onder meer inzoomen op kerken, kloosters en ander religieus erfgoed en vervolgens hun eigen informatie toevoegen en actualiseren. Een redactiegroep, onder leiding van het Gelders Genootschap, houdt de betrouwbaarheid van de informatie in de gaten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 juni 2008 - 949

Dit past bij 'Religieuze gebouwen online'

1 reactie