"Texel schoolvoorbeeld duurzaam toerisme"

Texel zevende in eilandentop National Geographic Traveler

Nieuws door

archief oud artikel 16 juni 2008 Texel, Noord-Holland Het grootste Waddeneiland van Nederland is één van de meest authentiek gebleven eilanden ter wereld. Texel staat op de zevende plaats in een wereldwijd onderzoek in opdracht van het magazine National Geographic Traveler. In de Nederlandse editie van het reismagazine wordt Texel 'een schoolvoorbeeld van duurzaam toerisme' genoemd.

Het grondoppervlak van Texel beslaat 16.000 hectare. Een derde hiervan is beschermd natuurgebied. Hieronder mogen zich unieke gebieden scharen, waaronder het duinlandschap en de Slufter. Op het Waddeneiland komen bedreigde dier- en plantensoorten in grote getalen voor. Bovendien is de biodiversiteit er groot. Zo is Texel één van de plaatsen ter wereld waar de meeste vogelsoorten voorkomen: ruim driehonderd. Zo is op het eiland onder meer de grootste lepelaarkolonie van Nederland gevestigd. De liefhebbers van de orchidee kan op het eiland ook hun hart ophalen. In juni bloeien er miljoenen orchideeën, zelfs in wegbermen.

Commentaar op Texel in de eilandentest:

Goed onderhouden populaire vakantiebestemming in de Waddenzee, 'een schoolvoorbeeld van duurzaam toerisme'. 'Leuke, rustige bestemming voor fietsers.' 'De overal aanwezige schapen versterken de landelijke sfeer.'

'Uitstekend'

Een jury van 522 experts op het gebied van duurzaam toerisme, beoordeelde een selectie van 111 eilanden op natuurbescherming en het behoud van cultuur en tradities. National Geographic Traveler koos juist voor eilanden, omdat die 'synoniemen voor vakantie staan'. De eilanden die in het onderzoek het hoogst scoorden, waaronder dus Texel, werden beoordeeld als 'uitstekend'. Dat staat voor 'in uitstekende conditie, betrekkelijk onaangetast, met een goede kans zo te blijven'.


Top 3 Grote Eilandentest:

1. Faeröer, Denemarken;
2. Azoren, Potugal;
3. Lofoten, Noorwegen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 juni 2008 - 1706

Dit past bij '"Texel schoolvoorbeeld duurzaam toerisme"'