'Doe eindelijk eens iets met leegstaande panden'

Rijksadviseur op de bres voor leegstaande panden

Nieuws door

archief oud artikel 24 juni 2008 Amersfoort Nederland staat bomvol met mooie leegstaande gebouwen. Nu nog wel tenminste, maar als ze te lang leegstaan, verwaarlozen ze. Dat vreest Fons Asselbergs, Rijksadviseur Cultureel Erfgoed. Gisteren lanceerde hij de Oude Kaart Nederland, een website die leegstaande gebouwen in kaart brengt.

"Die kaart moet vooral een signaalfunctie afgeven", zegt Hilde Harmsen, medewerkster aan het project. "Er worden heel veel nieuwe panden gebouwd, terwijl er nog genoeg gebouwen leegstaan." Volgens haar is dat niet alleen jammer van geld en ruimte, maar op den duur echt problematisch: "die gebouwen verpauperen dan, omdat niemand ze opknapt".

Informatie

Het voornaamste probleem is informatie. Gemeente- en provinciebesturen weten niet om welke panden het precies gaat en wie daarvoor verantwoordelijk is. "Vaak weten ze pas na jaren dat een pand leeg staat", zegt Harmsen. Met de website denken ze de missende schakel te hebben. "We zijn nog lang niet compleet hoor, maar we geven zo wel een signaal af." In de toekomst kunnen besturen en burgers gebouwen aanmelden voor de oude kaart, zodat deze steeds completer wordt.

Weinig informatie over leegstand

Hoe komt het toch dat er zo weinig informatie is over leegstand? Volgens Hilde Harmsen wordt het gewoon slecht bijgehouden. "Op onze kaart zie je bijvoorbeeld dat er veel gebouwen in Friesland zijn vermeld. Dat betekent beslist niet dat er daar meer leegstand is, maar dat ze het daar wat beter bijhouden." Rijksadviseur Fons Asselbergs gaf gistermiddag in het NRC Handelsblad nog een verklaring: "Stilzwijgend heerst het idee dat leegstand een kwestie van andere is: van de eigenaar, van een kerkbestuur, van een boer. Vaak wordt gedacht: het lost zich vanzelf wel op. En dat is ook zo, want het stort uiteindelijk wel in. Wat een rol speelt, is dat de gemeente soms geen belang heeft bij openheid. Bijvoorbeeld uit commerciële overwegingen, als er gesprekken zijn met een projectontwikkelaar. Of een gemeente is bang dat er krakers in trekken."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 juni 2008 - 5453

Dit past bij ''Doe eindelijk eens iets met leegstaande panden''

1 reactie