Duur reisje naar de zon

Veel kritiek vanuit de reisbranche op ingevoerde vliegtax

Nieuws door

archief oud artikel 1 juli 2008 Vandaag is het zover: niet alleen het rookverbod in alle openbare gelegenheden is ingegaan, ook de omstreden vliegtax is vanaf 1 juli van kracht. Zowel de lange vluchten als de kortere reizen worden een stuk prijziger. Nu al biedt het personeel van drie Nederlandse airlines de Tweede Kamer een petitie tegen de vliegbelasting aan.

Volgens de huidige plannen gaan vliegtuigpassagiers vanaf 1 juli 2008 een bedrag van € 11,25 betalen voor vluchten tot een afstand van 2500 kilometer, daarboven is het hogere tarief van € 45,00 van kracht.

Een afvaardiging van de ondernemingsraden van KLM Royal Dutch Airlines, Transavia.com en Martinair stapt vandaag op de fiets om de vaste commissie Financiën en Verkeer & Waterstaat van de Tweede Kamer een petitie aan te bieden tegen het invoeren van deze nieuwe tarieven. De afvaardiging doet dat namens de 30.000 medewerkers van de vliegmaatschappijen. De belasting is volgens de OR's 'slecht voor de concurrentiepositie van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, aangezien de vliegbelasting in ons land wel wordt ingevoerd maar in omringende landen niet'. Ook op afgelopen Prinsjesdag is er al, ware het zonder succes, actie gevoerd tegen de vliegtax. De maatschappijen hopen dit keer op een betere afloop.

Banen op de tocht

De raden vrezen dat door de invoer van de tax de banengroei in de luchtvaart afneemt. Niet een geheel onterechte gedachte, aangezien het Ministerie van Financiën zelf ook verwacht dat door de heffing het aantal banen op en vlakbij luchthaven Schiphol met 5.000 tot 10.000 afneemt dat niet het geval was geweest zonder heffing.

Oneerlijk

Reisbranche en luchtvaartmaatschappijen hadden in hun bezwaren tegen de 'verre tax' met name ook gewezen op de onrechtvaardigheid van de hoge indeling voor de landen die massatoerisme trekken. Nu al geeft ook staatssecretaris De Jager van Financiën aan dat dit grote verschil misschien niet helemaal eerlijk is. Daarom worden de tarieven van een aantal populaire bestemmingen in Turkije en op de Canarische Eilanden vrijwel zeker per 1 januari 2009 verlaagd.

Vliegen vanuit buurlanden

Ondertussen komen er steeds meer signalen vanuit de reisbranche over de ongunstige gevolgen van de vliegbelasting door de negatieve reacties van het publiek. Zo melden verschillende boekingsites een sterk toenemende vraag naar vliegtickets met vertrek vanuit het nabije buitenland. Verschillende vliegmaatschappijen overwegen lijndiensten van Nederlandse vliegvelden te verplaatsen naar vertrekhavens net over de grens in België en Duitsland. Het gevolg? Bussen vol Nederlandse vakantiegangers die naar de buurlanden rijden om daar vandaan te vliegen. Of de vliegtax hiermee z'n doel niet voorbij schiet, is maar de vraag.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-07-01 11:27:32 - 399

Dit past bij 'Duur reisje naar de zon'

1 reactie