Zeldzame loopvogels geboren in Artis

Artis heeft goed klimaat voor kasuarissen

Bezoekersbeoordelingen en informatie over Artis Nieuws door

archief oud artikel 4 juli 2008 Amsterdam, Noord-Holland In Artis zijn gisteren twee helmkasuariskuikens uit het ei gekropen. De kasuaris is een grote loopvogel en heeft een benen helm op zijn kop. In 2006 werd ook een kuiken geboren, de laatste keer daarvoor was in 1929.

De kuikens kropen onder het toeziende oog van hun vader uit het ei. Bij de kasuarissen broedt het mannetje de groene eieren uit. Na ongeveer vijftig dagen komen de geelbruin gestreepte kuikens uit. Een paar maanden later verandert hun verenkleedje in egaal zwart.

Bijzonder

Kasuarissen leven alleen. De haan en hen komen elkaar alleen in de paringstijd tegen. Artis is heel blij met de twee kuikens, want het is zeer bijzonder dat de schuwe vogels zich met succes voortplanten. In Artis zijn twee keer eerder helmkasuarissen geboren; in 2006 en daarvoor in 1929. De Amsterdamse dierentuin zegt één van de weinige dierentuinen te zijn die de dieren met succes voortbrengt. In Australische dierenparken zijn er veertig te bewonderen, in Washington en in een vogelpark op Bali. Omdat het natuurlijk leefgebied van de vogels kleiner wordt, zijn de vogels bedreigd. Naar schatting leven er nog tussen de 1.500 en 10.000 helmkasuarissen. De meeste van van hen leven in Australië.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 juli 2008 - 779

Activiteiten ARTIS

Later dit jaar

Aardbewoners Festival


Van 15 tot en met 23 juni organiseert ARTIS voor de eerste keer het Aardbewoners Festival. Tijdens dit festival is er, voor jong én oud, van alles te doen om weer in verbinding te komen met natuur...