85 jaar levenservaring in Schiedam

Werk kunstschilder Constant in Stedelijk Museum

Nieuws door

archief oud artikel 23 juli 2008 Schiedam, Zuid-Holland De erfenis van de Nederlandse kunstschilder Constant Nieuwenhuys pronkt eind dit jaar in het Stedelijk Museum Schiedam. Het atelier van de in 2005 overleden Nieuwenhuys is begin dit jaar leeggehaald en belandt in het Zuid-Hollandse museum. Een groot deel van de ruim vijftig kunstwerken geeft een beeld van het politieke klimaat in de 20ste eeuw.

Het museum heeft de kunstwerken in bruikleen gekregen. Het gaat om 42 schilderijen, zes ruimtelijke constructies en vier werken op papier. De werken zijn van 14 december tot en met 22 maart 2009 te zien in het Stedelijk Museum.

Experimentele realist

Constant Nieuwenhuys richtte in 1948 de Experimentele Groep in Holland op. Daarnaast maakte hij deel uit van de internationale Cobra-beweging. Toen hij in 1964 een eigen atelier begon in Amsterdam, veranderde zijn werk. Hij richtte zich op de actualiteit en schilderde belangrijke gebeurtenissen. L'execution toont de moord op de vier Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador. Ook schilderijen over de gebeurtenissen in Rwanda en Kosovo vormen een belangrijk middelpunt in het nalatenschap van de Amsterdammer. Wie wil weten wie Constant was en wat hij deed, moet eind dit jaar zeker een bezoekje brengen aan de Constanttentoonstelling.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 juli 2008 - 599

Dit past bij '85 jaar levenservaring in Schiedam'

1 reactie