Musici fluiten naar subsidie

Fonds voor Podiumkunsten geeft meer geld aan minder instanties

Nieuws door

archief oud artikel 22 augustus 2008 Bijna zestig culturele instellingen verliezen hun subsidie van het nieuwe Fonds voor de Podiumkunsten. De 82 overgebleven instellingen verdelen, samen met 36 nieuwkomers, ruim 38 miljoen euro aan cultuursubsidies. Vooral veel muziekgezelschappen (33) moeten het voortaan zonder subsidie doen.

Het Nederlandse Fonds voor Podiumkunsten (NFPK) verdeelt iedere vier jaar enkele tientallen miljoenen euro's aan cultuursubsidies. Het geld gaat bijvoorbeeld naar theatergezelschappen, beeldende kunstenaars en muziekgroepen. Dit jaar zijn er voor het meer subsidies geschrapt en geweigerd dan toegezegd: het aantal gesubsidieerde instellingen daalt van 140 naar 116.

'Meer voor Minder'

Minder subsidies

Hoewel er minder instellingen een subsidie krijgen, blijft het budget ongeveer gelijk. De uitverkoren instellingen krijgen namelijk gemiddeld twintig procent meer geld. Voor 59 instellingen is de subsidiekraan dichtgedraaid. Door de herverdeling zijn vooral muziekgezelschappen gedupeerd. Volgens NFPK-directeur George Lawson is een vierjarige subsidie voor muziekgezelschappen niet handig, omdat zij vaak veel kortere projecten hebben.

Belastinggeld

De subsidies worden door de NFPK verdeeld, maar door de belastingbetalers betaald. Het fonds heeft volgens directeur Lawson geprobeerd om een 'zo evenwichtig mogelijk pallet' van culturele instellingen te subsidiëren. In andere woorden: voor elk wat wils. Voor de culturele instellingen zijn het belangrijke beslissingen die het fonds neemt, want zonder subsidie hebben veel instellingen het moeilijk. NFPK is volgens de directeur niet over één nacht ijs gegaan: 'De keuzes zijn scherp. Kwaliteit was steeds een eerste voorwaarde.'

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 augustus 2008 - 230

Dit past bij 'Musici fluiten naar subsidie'