1

Tien miljoen voor Stelling van Amsterdam

Meevaller dankzij extra investering provincie

Nieuws door

archief oud artikel 12 september 2008 Amsterdam, Noord-Holland De Stelling van Amsterdam krijgt van de provincie Noord-Holland tien miljoen euro voor ontwikkeling en restauratie. Met dit prachtige bedrag kunnen delen van de 135 kilometer lange verdedigingslinie geheel worden hersteld.

Woensdag 10 september keurde het provinciebestuur een extra investering van 760 miljoen euro goed. De miljoenen worden gebruikt voor het oplossen van enkele infrastructurele problemen en sociaal-culturele, groene en duurzame projecten. De Stelling van Amsterdam profiteert hier mooi van mee.

Besteding

Het overgrote deel van de tien miljoen wordt besteed aan de restauratie van fort Benoorden Spaarndam en het Vuurtoreneiland Durgerdam. Verder krijgen diverse bezoekerscentra een opknapbeurt. Het overige bedrag wordt onder meer gebruikt voor de ontwikkeling van een wandelroute langs de forten.

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie uit de negentiende eeuw. Het duurde veertig jaar (1880-1920) voordat de 135 kilometer lange stelling gereed was. De 42 forten dienden om de oprukkende vijand onder vuur te nemen. De stelling heeft echter nooit dienst gedaan, aangezien hij door de opkomst van het vliegtuig aan militaire betekenis verloor. In 1963 werd de militaire status opgeheven. UNESCO plaatste de Stelling van Amsterdam in 1996 op zijn Werelderfgoedlijst.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 september 2008 - 321

Dit past bij 'Tien miljoen voor Stelling van Amsterdam'