1

Belgische ‘hunks' naar Apeldoorn

Nieuwe mannen voor Apenheuls bonobogroep

Nieuws door

archief oud artikel 18 september 2008 Apeldoorn, Gelderland De vrouwtjes van de bonobogroep in de Apeldoornse Apenheul mogen in hun handjes knijpen. Eerder moesten de zeldzame mensapen met z'n achten vechten om het enige mannetje, Mobikisi. Hoewel de meeste mannen dromen van zoveel vrouwen werd het Mobiksi teveel. Om de bazige bonobovrouwen van zich af te houden krijgt hij woensdag 24 september hulp uit België.

In het kader van een Europees fokprogramma reizen drie bonobomannen uit Dierenpark Planckendael in België met hun moeder naar de Apenheul. Dit is de enige dierentuin in Nederland die deze zeldzame apen heeft. De drie nieuwe mannen Redy, Zamba en de jonge Hongo komen samen met hun 30-jarige moeder Hortense de groep versterken. Maar om ruimte te maken voor deze nieuwe gasten moet er afscheid genomen geworden van bonobo Lomela en haar zesjarige dochter Jasiri. Zij vertrekken nog dezelfde dag naar Planckendael.

Ontmoeting

Na hun aankomst zullen de Belgen eerst aan hun omgeving en verzorgers moeten wennen. Pas daarna gaan ze integreren in de bestaande groep. De ontmoeting tussen de Belgen en de Nederlanders vindt plaats in kleine groepen in het grote binnenverblijf onder toezicht van de verzorgers. Na een paar dagen is de groep weer buiten te zien voor bezoekers.

Diversiteit

Om de genetische diversiteit in de Europese dierentuinen te waarborgen verhuizen de komende jaren meer bonobo's. Ook vanuit Apenheul zullen er in de toekomst meer uitwisselingen plaatsvinden. Dit is een vereiste om inteelt te voorkomen; met name bij diersoorten die slecht vertegenwoordigd zijn in dierentuinen. Uiteindelijk zal de bonobogroep in de Apenheul grotendeels bestaan uit nieuwe dieren.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 september 2008 - 502

Dit past bij 'Belgische ‘hunks' naar Apeldoorn'