Natuurmuseum sluit voorgoed

Gronings museum zondag voor het laatst geopend

Natuurmuseum Groningen Nieuws door

archief oud artikel 21 december 2007 Groningen, Groningen Het doek valt zondag definitief voor Natuurmuseum Groningen. Na 75 jaar sluit het museum voorgoed haar deuren. Afgelopen voorjaar besloot de gemeenteraad dat er geen plaats meer is voor het museum.

Het publiek kan komende zondag Natuurmuseum Groningen voor het laatst met een gratis bezoek vereren. De laatste openingsdag wordt opgeluisterd met een presentje voor alle bezoekers: een herinnering aan de 75ste verjaardag van het museum. Bovendien staat er koffie, thee en ranja klaar voor de gasten, meldt het museum in een persbericht. Bij het museum was vrijdagmorgen niemand bereikbaar om commentaar te geven op de sluiting. Wel wist een medewerker te melden dat er verder niemand meer aanwezig is in het pand, waarin voorheen het Groninger Museum gevestigd was.

Duur

Afgelopen voorjaar besloot de gemeenteraad het natuurmuseum te sluiten. Het Natuurmuseum Groningen voldeed niet meer aan de eisen van die de gemeente Groningen aan het museum stelde. Uit een externe evaluatie bleek dat het het museum niet is gelukt zich om te vormen tot een educatief centrum. Het Natuurmuseum Groningen kon de door de gemeente gestelde doelen niet halen, ook op langere termijn niet, zo bleek uit het rapport. Bovendien vond de gemeente het museum een te dure voorziening. Het college vond naar aanleiding van het onderzoek dat het museum niet rendabel genoeg is en besloot het museum te sluiten. Een meerderheid van PvdA, GroenLinks, SP en Student en Stad steunde dat voorstel. Wel werd er een motie van GroenLinks en PvdA door de gemeenteraad aangenomen om de bestaande schooltuinen open te houden en het schooltuinwerk uit te breiden naar ander stadsdelen.

Passend

De gemeente Groningen gaat de natuur- en milieueducatie op een andere manier voortzetten. De nieuwe koers levert een besparing van 700.000 euro op. De medewerkers van het museum worden niet ontslagen. "Er wordt een passende functie voor hen gezocht", meldde de gemeente Groningen eerder al.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 december 2007 - 1752