1

'Met Bevlogen Blik' in Luchtvaartmuseum

Tien luchtvaartschilders tonen hun passie voor vliegtuigen

Redactioneel door

archief oud artikel 26 september 2008 Soesterberg, Utrecht De Club van de Nederlandse Luchtvaartschilders (CLNS) bestaat vijfentwintig jaar en viert dit met de tentoonstelling 'Met Bevlogen Blik'. Tien verschillende luchtvaartschilders tonen hier hun kunstwerken. De tentoonstelling is te zien van 26 september 2008 tot 9 maart 2009 in het Militaire Luchtvaartmuseum te Soesterberg.

Verschillende soorten

Voor het maken van de kunstwerken zijn verschillende manieren gebruikt. Het loopt uiteen van olieverf op doek tot digital art reproducties. De schilderijen kennen een realistisch karakter en zijn boeiend om te zien. De CLNS richt zich niet alleen op het schilderen van militaire vliegtuigen, maar ook op de burgerluchtvaart.

Tien luchtvaartschilders laten zien wat ze in huis hebben

Opzet

De tentoonstelling geeft mensen een kijkje in de luchtvaartschilderkunst. 'Met Bevlogen Blik' laat een selectie van 30 werken zien uit de verzameling van tien (oud) luchtvaarders. De expositie is ingericht per kunstenaar en geeft op die manier een overzichtelijk beeld van de verschillende kunstuitingen.

De schilderijen

De schilders hebben de vliegtuigen die ze schilderden in hun 'correcte', historische context geplaatst. Zowel de uiterlijke verschijningsvormen van de toestellen als de historische feiten moeten kloppen. De schilderijen zijn geen technische ingewikkelde tekeningen, maar kunstwerken die exact zijn en tegelijk creatief. Voor veel schilders blijft de Tweede Wereld Oorlog een boeiend onderwerp om over te schilderen.

De schilders

De kunstenaars die hun werken tentoonstellen zijn: Bill Boon, Chris Eweg, Lam van 't Hof, Ab Jansen, Gerrit Kok, Pieter Smits (†), Peter van Stigt, Henk Uitslag, Jaap Zandstra en Gerrit Zijlstra. Elk schilderij heeft zo zijn eigen verhaal.

De expositie is op donderdag 25 september 2008 geopend door de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Luitenant-Generaal F.H. Meulman. 'Met Bevlogen Blik' biedt een unieke kans om kennis te maken met de wereld van de luchtvaartschilderkunst.
Het Militaire Luchtvaart Museum is op dinsdag t/m vrijdag geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur en op zondag van 12.00 uur tot 16.30 uur geopend. Het museum is gesloten op maandag en zaterdag, Nieuwjaarsdag, eerste paasdag, Koninginnedag, eerste Pinksterdag en beide kerstdagen. De toegang tot het museum is gratis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 september 2008 - 1786

Dit past bij ''Met Bevlogen Blik' in Luchtvaartmuseum'