Engelen in alle soorten en maten

Tentoonstelling 'Allemaal Engelen' in Catharijneconvent

Bezoek Museum Catharijneconvent Recensie door

archief oud artikel 7 oktober 2008 Utrecht, Utrecht Engelen worden vaak afgebeeld als zoete lieve kinderfiguurtjes. Museum Catharijnevonvent in Utrecht gooit het eens over een andere boeg en laat engelen uit verschillende eeuwen in allerlei soorten en maten zien.

"Een paar jaar geleden hadden we zo'n tentoonstelling niet kunnen houden", meent museumdirecteur Guus van den Hout. Engelen zijn ineens hip. Op commerciële televisiezenders kunnen bellers via een medium in contact komen met engelen en veel mensen geloven in de bescherming en leiding van engelen. Aardse en hemelse engelen zijn ontelbare keren beschreven en afgebeeld in boeken en kunstwerken. Museum Catharijneconvent toont van 4 oktober tot 22 februari honderden klassieke en hedendaagse engelen. "We hebben een tentoonstelling gemaakt zonder de zoetige sfeer die normaal om engelen hangt."

De engelen zijn weggevlogen uit de kerk

Sexy

De tentoonstelling 'Allemaal Engelen' laat oudtestamentische schilderijen, beelden, boekillustraties en liturgische kleding zien, waarin engelen een hoofdrol spelen. Het is een verademing om eens andere engelen tegen te komen dan kindergezichtjes met wapperende vleugels. De sexy engelen van kunstenaar Erwin Olaf zijn een mooi voorbeeld van engelen in de moderne kunst.

Gefascineerd door engelen

Andere kunstenaars laten engelen weer op hun manier zien. Danne van Schoonhoven schilderde bijvoorbeeld twee grote doeken met de vleugels van een serafijn. Een dag voor de opening op 4 oktober vertelt hij over zijn werk: "Ik schilder al jaren heel veel engelen; ik ben erg door ze geboeid". Waarom? Omdat engelen zo ongrijpbaar zijn en omdat er iets mysterieus om hen hangt. Het heeft iets met het zweven, het los staan van de zwaartekracht te maken, denkt de kunstenaar. "Veel astronauten zijn na terugkeer op aarde helemaal veranderd. De gewichtloosheid en het feit dat ze de aarde van een afstand hebben gezien doet veel met ze. De meeste van hen worden na afloop heel spiritueel."

Groot

Directeur Guus van den Hout is er trots op dat zijn museum deze tentoonstelling organiseert. De conservator van het museum beaamt dit en onderstreept dat het om een heel bijzondere samenstelling gaat: er zitten werken tussen van Rembrandt, maar ook heel moderne doeken en zelfs een video-installatie. Erg leuk zijn ook de televisiehoekjes, waar interviews te zien zijn met mensen die vertellen over hun ervaring met engelen. "Het is qua oppervlakte en omvang de grootste tentoonstelling die we hier ooit hebben gehad", zegt de conservator, die de tentoonstelling met engelengeduld heeft samengesteld. De tentoonstelling biedt inderdaad genoeg om er een tijdje rond te lopen en het tentoongestelde werk is erg mooi. De medewerkers van het museum prijzen de tentoonstelling aan met woorden als 'groots' en 'ongenaakbaar'. Nu, zulke ophemelingen zijn wellicht wat overdreven, maar een fraaie en boeiende expositie is het zeker.

Word zelf een engel

Graag een engel worden? In Museum Catharijneconvent kunnen bezoekers zichzelf laten fotograferen met vleugels. Deze foto's verschijnen vervolgens op de website van de tentoonstelling; een leuk aandenken aan een interessante tentoonstelling.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-10-06 10:29:19 - 3222