Rijksmuseum koopt mooiste stukje Amsterdam

Bezoek het Rijksmuseum | Nieuws door

Schilderij 'Gouden Bocht' aangekocht door Rijksmuseum

7 oktober 2008 Amsterdam, Noord-Holland Het Rijksmuseum is een mooi doek rijker: vorige week kocht het museum het schilderij 'Gouden Bocht' van Gerrit Berckheyde. Het doek toont een prachtig stadsgezicht van de 'gouden bocht' van de Herengracht.

Het schilderij van Gerrit Berckheyde is gekocht met een gift van anderhalf miljoen euro, die het Rijksmuseum twee jaar geleden al van oliemaatschappij Shell kreeg. Shell had wel een voorwaarde: het geld moest worden besteed aan een kunstwerk dat hand in hand gaat met geschiedenis. Met de aankoop van 'De bocht van de Herengracht te Amsterdam' is dit gelukt.

Werelderfgoed

Dat het stadsgezicht met de gracht historisch belangrijk is, blijkt ook uit het feit dat de grachtengordel op het punt staat opgenomen te worden op de werelderfoedlijst van Unesco, zei museumdirecteur Wim Pijbes gisteren in het NRC-Handelsblad.

Verbouwing

Het schilderij is voorlopig nog niet in het Rijksmuseum te zien, omdat het museum nog steeds wordt verbouwd. Later deze maand wordt het doek uit 1671 in het Mauritshuis in Den Haag getoond. Bezoekers van het Rijksmuseum kunnen, na de heropening, altijd genieten van de 'gouden bocht', want het doek zal in de permanente collectie worden opgenomen.

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-10-07 13:26:11 - 1657