Uitstapjes in de geschiedenis

De leukste plekken in Nederland die geschiedenis schreven

Boekrecensie door

14 oktober 2008 bijgewerkt: 30 juli 2015 Wat deed Bonifatius eigenlijk in Dokkum? Herbeleef de geschiedenis met behulp van een interessant nieuw boek: 'beleef toen nu!'. Het boek beschrijft vijftig plekken die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse geschiedenis. Een geweldige gids voor toeristen met passie voor geschiedenis.

'Beleef toen nu!' is een uitgave van Mo'Media, in samenwerking met de geschiedenisstichtingen Anno en entoen.nu. De twee schrijvers van het boek, Corine Koolstra en Maarten Hell, bezochten vijftig bijzondere plekken in Nederland. Als leidraad daarvoor, namen ze de Canon van de Nederlandse geschiedenis, die - niet toevallig - vijftig bijzondere momenten in de geschiedenis beschrijft.

Het boek is een canon; niet van momenten, maar van plaatsen

Hugo de Groot en Beemsterkaas

Het boek is te lezen als een Canon. Niet een canon van momenten, maar van plaatsen. Dokkum is zo'n belangrijke plaats in onze geschiedenis. Daar werd Bonifatius vermoord. Maar wie was Bonifatius ook al weer en wat deed hij in Dokkum*?
De schrijvers van 'beleef toen nu!' beschrijven niet alleen de geschiedenis, maar geven in het boek ook goede tips voor toeristen. In Dokkum is bijvoorbeeld een mooi hotel te bezoeken, een oude bibliotheek en natuurlijk de Sint Bonifatiuskerk en het Bonifatiuspark.

Naast Dokkum, komen er nog vele andere Nederlandse plaatsen aan de orde. Het boek neemt de lezers mee van de hunebedden in Borger tot Slot Loevestein, vanwaar Huge de Groot ontsnapte in een boekenkist. Maak kennis met Max Havelaar in Amsterdam, met Anne Frank in Westerbork en met Annie M.G. Schmidt in Kapelle.

Boeiend en mooi

Het boek is niet alleen erg boeiend, maar ook bijzonder mooi. Wie het boek leest, krijgt meteen zin om de prachtige en historische plekken zelf te bezoeken.

*antwoord: Bonifatius werd in Dokkum vermoord. Hij probeerde zijn leven lang de Friezen tot het christendom te bekeren, en dat kwam hem duur te staan.

Beleef toen nu !
Beleef toen nu !
Koolstra, C. & Hell, M.
223 pagina's, €16,95
DagjeWeg.NL-waardering:

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 14 oktober 2008 - 1769

Dit past bij 'Uitstapjes in de geschiedenis'