Kindermuseum wil zintuigen prikkelen

Redactioneel door

14 oktober 2008 Amsterdam, Noord-Holland Aristoteles was één van de meest bekende en invloedrijke Griekse filosofen in de geschiedenis. Hij was de eerste die benadrukte hoe belangrijk het voor de ontwikkeling van kinderen is om hun zintuigen te gebruiken. Ze leren daardoor beter, was zijn stelling. Kindermuseum Het Huis van Aristoteles is vernoemd naar deze 'uitvinder van de zintuigen'. Het museum wil creativiteit, fantasie en nieuwsgierigheid onder kinderen stimuleren.

Twee jaar geleden werd het museum geopend door Koningin Beatrix. Het museum, gevestigd in Amsterdam, wil een plaats zijn waar kinderen tussen de 4 en 8 jaar dingen kunnen beleven met al hun zintuigen. Oprichtster Sandra Goos: “Ik wil kinderen verschillende elementen laten beleven vanuit hun natuurlijke behoefte om met hun handen, ogen, mond en handen en oren te kijken.” Die elementen zijn kunst, cultuur, wetenschap en literatuur.

Volgens de oprichtster worden kinderen steeds minder vaak gestimuleerd om al hun zintuigen te gebruiken. Kinderen worden volgens haar te weinig tegemoet gekomen in hun speelbehoeftes. Ze geeft aan dat kinderen die hun zintuigen gebruiken veel meer verbindingen hebben tussen de hersenen dan kinderen die dat niet doen. Een van de kamers van het museum is Het Atelier. Daar kunnen kinderen hun eigen experimenten bedenken en uitvoeren. Ze worden daarbij begeleid door kunstenaars.

Heldenstad

Als je deze maand naar Het Huis Van Aristoteles toe gaat, neem dan je fototoestel mee en maak een foto in het museum. Met die foto maak je kans op vrijkaarten voor Pipo de Musical of een eigengebakken appeltaart van Mammaloe. Op zaterdag 24 oktober is de prijsuitreiking van de fotowedstrijd, door niemand minder dan Pipo de Clown en Mammaloe zelf! Ook wordt jouw foto misschien wel opgehangen in het museum.

Wie de held wil spelen of creatief bezig wil zijn, kan dus terecht in Het Huis van Aristoteles. Voor schoolreisjes is dit uitstapje ook zeer geschikt.

Het Huis van Aristoteles, Amsterdam
Toegangsprijs: €5,00 voor kinderen en volwassenen.
    Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-10-13 14:34:15 - 2159