Meekijken in het hoofd van Jan Wolkers

Overzichtstentoonstelling Jan Wolkers in Leidense Lakenhhal

Bezoek De Lakenhal Redactioneel door

archief oud artikel 20 oktober 2008 Leiden, Zuid-Holland Jan Wolkers was beeldhouwer, schilder en schrijver. Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden toont tot 15 februari een overzicht van zijn werk. De expositie geeft een overzicht van al zijn werk, maar in het bijzonder van zijn beeldende kunst.

Over Jan Wolkers kan sinds vorig jaar alleen nog maar in de verleden tijd gesproken worden. Hij was beeldhouwer, hij was schilder en hij was schrijver. Van 21 oktober 2008 tot 15 februari 2009 is de veelzijdige kunstenaar weer terug in de tegenwoordige tijd: hij is met een groot overzicht van zijn werk te zien in de tentoonstelling 'Jan Wolkers'.
Het is een rijke expositie met schilderijen, tekeningen, beelden, gedichten en fragmenten uit Wolkers' literaire werken. Een aantal werken is nog nooit eerder getoond.

'Het is helemaal niet raar om naakt te poseren; hier is iedereen bloot'

Wolkers hoort thuis in De Lakenhal

Volgens museumdirecteur Edwin Jacobs hoort Wolkers helemaal thuis in De Lakenhal. "Iedere grote kunstenaar heeft een moment of een plek in zijn leven dat hij gevormd wordt, dat hij zogezegd 'ontkiemt'. Voor Jan Wolkers was die plek De Lakenhal. Hij kwam hier sinds zijn vroegste jeugd en was erg onder de indruk van een aantal werken, met name 'Het Laatste Oordeel' van Lucas van Leyden. De invloed van dit werk - Wolkers noemde het drieluik 'het supernudistenkamp' - is duidelijk terug te zien in zijn latere werk."

Bloot

Jacobs spreekt zeer gepassioneerd over Wolkers en zijn werk. De museumdirecteur zit vol anekdotes over Wolkers. "Nog even over dat schilderij van Van Leyden: Wolkers had op een gegeven moment een vriendinnetje en hij probeerde haar toen over te halen om naakt voor hem te poseren. Toen ze dat niet wilde, lonkte hij haar mee naar De Lakenhal om haar 'Het Laatste Oordeel' te tonen. 'Zie je wel', zei hij, 'het is helemaal niet raar om naakt te poseren, hier is iedereen bloot'."

Meekijken in Wolkers' hoofd

Wie geen vaste bezoeker is van De Lakenhal, zal moeilijk het onderscheid vinden tussen de tijdelijke tentoonstelling 'Jan Wolkers' en de vaste collectie van het museum. De werken van Wolkers zijn verspreid over het hele museum en zijn vervlochten met de permanente collectie. Dat is geen toeval of gemakzuchtigheid, maar logisch en symbolisch. "In alle werken zie je Jan Wolkers terug", zegt directeur Edwin Jacobs. "Je ziet de oorsprong van zijn werk en je ziet zijn eigen interpretatie en uitwerking ervan. Je kunt als bezoeker als het ware meekijken in het hoofd van Wolkers."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 oktober 2008 - 2176

Activiteiten Museum De Lakenhal

Nu te bezoeken

Rembrandts vier zintuigen


Museum De Lakenhal in Leiden viert zijn 150-jarig bestaan met de kick-off van de presentatie Rembrandts Vier Zintuigen. Het toont zijn vroegst bekende werk, waaronder De brillenverkoper, De...