1

Platteland in trek bij Nederlanders

95 procent gaat wel eens een dagje uit op het platteland

Nieuws door

archief oud artikel 20 oktober 2008 Meer dan driekwart van de Nederlanders is positief over het platteland. Dat is een van de conclusies uit de publicatie van het Sociaal Cultureel Planbureau. 'Het platteland van alle Nederlanders. Hoe Nederlanders het platteland zien en gebruiken'. De publicatie werd vandaag aangeboden aan minister Gerda Verburg (LNV).

In het rapport geven onderzoekers een beeld van het belang van het platteland voor de bevolking. Voor het onderzoek werden ruim 2000 personen thuis geïnterviewd. Aandacht werd onder meer besteed aan de vraag hoe plattelandsbewoners het platteland beleven en waarderen en wat de betekenis is van het platteland voor mensen die er (willen) wonen en recreëren.

Vrijwel alle Nederlanders gaan wel eens een dagje uit op het platteland

Positief

78 procent van de Nederlanders heeft positieve gevoelens bij het platteland. Wel zijn plattelanders (87%) positiever dan stedelingen (72%). Nederlanders kwalificeren het platteland als mooi, rustig, veilig, schoon, gezellig en goed om te wonen. Aan het landschap wordt een gemiddeld rapportcijfer van 7,4 gegeven.

Gemoedelijkheid

Het platteland wordt vooral met ruimte, rust, agrarische landschappen en natuur geassocieerd. Ook vrijheid en gemoedelijkheid worden vaak genoemd. Dit levert een tamelijk geromantiseerd beeld op, wat sterker leeft bij stedelingen dan bij plattelanders.

Dagje uit

Vrijwel alle Nederlanders (95%) gaan wel eens een dagje uit op het platteland. Onder de stedelingen (93%) is dit aandeel iets kleiner dan onder plattelandsbewoners (97%). Ruim 70% van de Nederlanders wandelt, fiets of geniet er van de natuur. Voor 'sportieve' activiteiten zoals hardlopen, skeeleren en racefietsen wordt het platteland door minder mensen gebruikt (30%), maar wel intensiever. Agrotoerisme is een potentiële groeimarkt: 36% van de bevolking onderneemt agrotoeristische activiteiten, terwijl deze ruim 80% van de bevolking aanspreken.

Tips voor een Dagje Weg in het platteland

Ook genieten van het platteland? Snuffel rond op DagjeWeg.NL en vind leuke uitstapjes in het platteland, zoals:

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 oktober 2008 - 450

Dit past bij 'Platteland in trek bij Nederlanders'