1

Wildebeesten denderen door Nederland

Naturalis stikt van de Afrikaanse wildebeesten

Bezoek Naturalis Redactioneel door

archief oud artikel 21 februari 2009 Leiden, Zuid-Holland De wildebeest, beter bekend als gnoe, dendert over de savanne met één miljoen beesten tegelijk. Museum Naturalis staat het hele jaar in het teken van deze wildebeesten. Met de interactieve tentoonstelling 'Wildebeesten' wanen de bezoekers zich voor even op de Serengetivlakte in Tanzania.

Op safari

Met een verrekijker speurt de bezoeker het landschap af van de Serengetivlakte. De kinderen voelen zich ware ontdekkingsreizigers. De wildebeesten nemen de kleine avonturiers mee op de trektocht van hun leven. Elk jaar trekken één miljoen gnoes over de vlakten van Afrika. Hun tocht is niet zonder gevaar. Met tienduizende zebras en antilopen in hun kielzog worden ze achtervolgd door leeuwen, hyena's en cheeta's. Als wildebeesten de rivier oversteken, liggen de krokodillen op de loer. Wie valt er deze tocht ten prooi aan de leeuwinnen of de krokodillen?

Indrukwekkende beelden

Speciaal voor deze tentoonstelling filmde Hugo van Lawick de jaarlijkse trektocht van de gnoes. De opnames vullen de gehele achterwand van de zaal. Hierdoor lijkt het alsof je zelf in het warme rode zand van Afrika staat, in plaats van in de Hollandse klei. In het promotiefilmpje van Naturalis zijn al enkele indrukwekkende beelden opgenomen.

Poep onder de loep

De natuurbeelden zijn maar een klein onderdeel van de gehele tentoonstelling. Zo zijn er speurtochten, knutselactiviteiten, maar de echt dappere onderzoekers nemen poep onder de loep. Want hoe ziet een verse gnoe-drol er nu eigenlijk uit? En die van de leeuwen? Hou met je handen de poep vast en ontdek of je de juiste keuze hebt gemaakt.

In de landrover

Maak mooie natuurfoto's van razendsnelle roofdieren met een echte camera! Wie het beste kiekje schiet, maakt kans op een mooie prijs. Of stap in de landrover, kruip door het gras als een echt roofdier, versier een mooi vrouwtjesexemplaar in de gnoe-karaoke en waan je echt op de Afrikaanse savanne.

Combinatietentoonstelling

Tegelijkertijd met 'Wildebeesten' is bij Beeld en Geluid in Hilversum de tentoonstelling ZOOM Safari te zien. Tot 4 januari wordt de bezoeker meegenomen door meer dan een halve eeuwen beesten in beeld. De tentoonsteling 'Wildebeesten' in Naturalis is te zien tot 23 augustus 2009 in Leiden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 februari 2009 - 1365