CDA: stoppen met onzinkunst

Meer mensen moeten kunnen genieten van 'verplichte kunst'

Nieuws door

archief oud artikel 27 oktober 2008 Het CDA wil vanaf vandaag 'onzinkunst' aan banden leggen, die de overheid jaarlijks ongeveer drie miljoen euro kost.

Kamerlid Nicolien van Vroonhoven (CDA) stelt vandaag voor om de 'regeling met gouden randjes' aan te scherpen. Die regeling werkt als volgt: bij ieder bouwproject van Het Rijk wordt ongeveer één procent van de kosten besteed aan kunst. Bij iedere verbouwing en bij elk nieuwbouwproject betaalt de overheid (de belastingbetaler dus) een kunstenaar om het gebouw op te fleuren met kunst.

Uit de hand gelopen

In het Algemeen Dagblad van vandaag is te lezen hoe Van Vroonhoven over de regeling denkt: "Op zich prima, maar de manier waarop het nu gebeurt loopt uit de hand." Ze hekelt vooral kunstprojecten die voor geen sterveling te zien zijn, zoals een lichtprojectie met vallende blaadjes, die in een hoekje van het Tweede Kamergebouw staat. Nog meer 'onzinkunst': fotografie in gevangenissen en een beeldentuin op het dak (!) van het nieuwe belastingkantoor in Apeldoorn.

Kunst voor de mensen

Het CDA stelt voor om voortaan alleen bij nieuwbouwprojecten - dus niet bij verbouwingen - de één-procentregel aan te houden. Bovendien moeten meer mensen van de kunstwerken kunnen genieten. Kunst op straat dus. Ideeën? Laat een reactie achter.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 oktober 2008 - 245

Dit past bij 'CDA: stoppen met onzinkunst'