Confronterende en onorthodoxe kunst

Bezoek het Aboriginal Art Museum Recensie door

archief oud artikel 3 november 2008 Utrecht, Utrecht Op de borst van de Aboriginal is een Britse vlag geschilderd. Op de achtergrond kijken een paar kolonisten toe hoe de Aboriginal poseert voor de camera. Een misselijkmakend beeld, dat honderd jaar geleden als een leuke postkaart werd verstuurd.

Tegenstrijdige beelden

De tentoonstelling 'Theme Park' staat vol met tegenstrijdige beelden. Kunstenaar en samensteller Brook Andrew wil bezoekers laten nadenken over identiteit. Andrew is zelf van Keltische en Wiradjuri (Aboriginal) afkomst. In de expositie zet hij allemaal beelden bij elkaar en confronteert de bezoeker, maar ook het museum, met hun beeld van Aboriginals.

Wat is er mis met een kop en schotel?

Toch zijn sommige beelden ook vertrouwd en totaal niet schokkend. Want er is toch niets mis met een kop en schotel waarop een prachtig Aboriginalmeisje staat afgebeeld? Mogen we die romantische plaatjes soms niet meer koesteren? Die vragen komen boven bij het bekijken van de tentoonstelling Theme Park. Gelukkig trekt Andrew geen conclusie, maar laat hij iedere bezoeker voor zichzelf beslissen wat hij moet vinden. Maar dat is misschien nog wel moeilijker! Want wat vind je nu eigenlijk..??

Prachtige meters hoge zeefdrukken

De prachtige meters hoge zeefdrukken van Andrew zijn met geen pen te beschrijven. Naast de zeefdrukken is een ander hoogtepunt van de tentoonstelling een kamer met alleen een tafel. De tafel is met een Wiradjuri-motief beschilderd in de kleuren van de Britse/Australische vlag. Uit het midden van de tafel schalt typische Australische muziek. Om 'de muziek' staan allemaal houten beelden van de Aboriginals gepositioneerd. De beelden 'kijken' met hun gezicht naar de muziek. Ze zijn als aan de grond genageld terwijl de keiharde countrymuziek hen overspoelt.

Geen mooie conclusie

De expositie trekt geen conclusie, waardoor het gepaster is om ook hier, op DagjeWeg.NL, geen conclusie te trekken. Het enige wat er te zeggen valt is: Theme Park is levende kunst, en niet een expositie van een stel dode beelden.

Theme Park is te bezoeken tot 13 april 2009 in het Museum voor hedendaagse Aboriginal Kunst te Utrecht.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 november 2008 - 784