2008: kikkers, koralen, krieltjes en kerken

Redactioneel door

archief oud artikel 1 januari 2008 Een gelukkig nieuwjaar! DagjeWeg.NL wenst u een plezierig 2008. Om alvast in de stemming te komen keek de redactie eens naar de thema's die dit jaar voor het voetlicht komen.

Het nieuwe jaar is het jaar van...


De Kikker

Het gekwaak zal in het nieuwe jaar niet van de lucht zijn. 2008 is namelijk uitgeroepen tot het Jaar van de Kikker. Natuurbeschermers en de Wereld Organisatie van Dierentuinen en Aquaria (WAZA) springen op de bres voor deze groene vriend. Kikkers staan op het punt uit te sterven, meldt het WAZA op haar website. De organisatie spreekt zelfs van een crisis. Daarom willen de kikkerbeschermers de aandacht van het grote publiek voor de bescherming van de bedreigde amfibieën. Dierentuinen over heel de wereld doen mee: van de Oekraïne tot Madagascar. Ook Nederlandse: wie Arts, de Apenheul, Dierenpark Wissel, Gaia Park Kerkrade, Aqua Zoo Friesland of  Zoo Parc Overloon komend jaar met een bezoekje vereert, krijgt dan ook onherroepelijk met de actie te maken.

Het koraal

Ook natuur, maar dan anders: 2008 is eveneens het Internationale Jaar van het Koraalrif. Ook koraalriffen moeten (beter) beschermd worden, zo vindt het ICRI, het International Coral Reef Initiative. "Het Internationale Jaar van het Koraalrif is een éénjarige campagne van evenementen en initiatieven. Overheden, particulieren, organisaties en scholen over heel de wereld houden beschermingsacties, en maken zich sterk voor bescherming van het koraalrif. Iedereen is welkom en wordt actief aangemoedigd om deel te nemen aan dit project", aldus de organisatie.

Het religieus erfgoed

Iets van heel andere orde – maar net zo het beschermen waard – zijn de religieuze erfgoederen. Tijdens het Jaar van het Religieus Erfgoed is er alle aandacht voor kerken, moskeeën, begraafplaatsen, abdijen en synagogen. De officiële start vindt op 17 januari in de Domkerk van Utrecht plaats. De komende twaalf maanden zijn er allerlei activiteiten in en om religieuze gebouwen: wandel- en fietstochten, concerten, festivals en evenementen (voor een compleet programma; zie website). Iedereen – gelovig of niet – kan meedoen aan de activiteiten, zo meldt de organisatie. "Het doel van het Jaar van het Religieus Erfgoed is de belangstelling voor, en kennis van het religieus erfgoed in Nederland te vergroten, en een duurzame toekomst voor het religieus erfgoed te bevorderen.

De aardappel

Tot slot: de Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Aardappel. Wetenschappers en politici zien de knol als het voedsel voor de armen op deze wereld. De Verenigde Naties en Food and Agricultural Organisation richten zich dan ook met het project op de rol  aardappel in ontwikkelingslanden. Over heel de wereld zijn er congressen, tentoonstellingen en andere activiteiten over de aardappel. Relatief dichtbij, in Villers-Saint-Christophe in Frankrijk, is 10 en 11 september de vijfde Internationale Aardappeltentoonstelling te zien. Geïnteresseerden, vooral zakenmensen, kunnen hun lol op:  Solanum tuberosum staat centraal op de tweedaagse beurs.

Ga aan het begin van dit jaar eens naar het...

  • Historisch Museum Arnhem. Daar is tot 13 januari de tentoonstelling 'Arnhemse meisjes' te zien.
  • Het Mauritshuis. Tot 13 januari is daar de tentoonstelling 'Hollanders in Beeld' te zien; een unieke overzichtstentoonstelling van de zeventiende eeuwse Nederlandse portretkunst.
  • Teylers Museum in Haarlem. Daar wordt tot 20 januari elke dag een bladzijde van de delen van het zeldzame vijfdelige vogelboek 'The Birds of America' van John James Audubon omgeslagen.
  • Verzetsmuseum in Amsterdam. Fotograaf Jan Banning exposeert daar tot 2 maart zijn bijzondere fotoreeks 'Sporen van oorlog', over dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn.
  • Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Tot 16 maart is daar de tentoonstelling 'Hoe tem je een leeuw?' te zien. Een boeiende tentoonstelling over de hedendaagse circuspraktijken.
  • Gemeentemuseum in Den Haag. Hoe vaak kunnen we in Nederland een overzicht van Picasso's werk zien? Antwoord: bijna nooit. Tot 30 maart heeft het Gemeentemuseum de schitterende en unieke tentoonstelling 'Picasso in Den Haag'.
  • Groninger Museum. De tentoonstelling over Russische sprookjes, volksverhalen en legenden is erg indrukwekkend voor jong en oud. De tentoonstelling is tot 6 april te zien.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 januari 2008 - 9007

Dit past bij '2008: kikkers, koralen, krieltjes en kerken'