Als je haar maar goed zit

Bezoek de Kunsthal in Rotterdam |  deel via WhatsApp | Reportage door

Honderd harige portretten in Kunsthal Rotterdam

6 november 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Zes jaar lang zocht fotografe Herlinde Koebl naar mensen met een bijzondere haargroei. In de tentoonstelling HAIR in Kunsthal Rotterdam toont zij met ruim honderd portretten de fascinerende wereld van het haar en alle mogelijkheden daarvan. Haar zegt meer dan wij denken.

Onafscheidelijk

Haar bepaalt, bezit, verleidt en is trots bezit of bron van schaamte.

Waarom een tentoonstelling over HAIR? 'Haar van boven en van onderen; iedereen heeft het. We hebben het te veel of juist te weinig, het is lang of kort, krullend of steil en het verandert naarmate we ouder worden. Het beschermt ons en is tot onze dood onafscheidelijk en intiem met ons verbonden. Haar bepaalt, bezit, verleidt en is trots bezit of bron van schaamte', vertelt fotografe Koebl op speciale posters aan het begin van de tentoonstelling die haar fascinatie voor bijzonder haar uitleggen. Bij Herlinde Koebl ontstond de interesse in 'bijzonder haar' al tijdens haar jeugd, toen deze fotografe nog een jong meisje was met rood haar en sproeten. Tijdens haar carrière als fotograaf kwam het harige thema steeds terug. In Duitsland is Koebl zeer bekend als fotograaf en filmmaker.

Mooie overbeharing

De tentoonstelling is met haar grote scherpe foto's soms best confronterend. Dertig borden vol haar, baardgroei bij vrouwen, wenkbrauwen van meer dan tien centimeter lang en verschillende vormen van schaamhaar. Hiermee wil Koebl laten zien dat overbeharing juist ook mooi kan zijn. Kunst is het in deze expositie zeker, maar haar in het doucheputje is toch vooral smerig. Verder zijn er ook prachtige portretten te zien van extreem lang haar en verschillende creaties die daar mee gemaakt kunnen worden. Je lange haar als een dekentje om je hele lijf slaan? Geen probleem bij HAIR. Haar: voor velen van ons iets doodgewoons wat er nu eenmaal bijhoort. Voor Koebl is het meer dan dat, het is kunst!

Recalcitrant

Niet alleen de foto's van al dat bijzondere haar zijn indrukwekkend. Ook de ruimte van de tentoonstelling is zeker niet saai. Architect Rem Koolhaas, de ontwerper van de Kunsthal, is aardig creatief geweest. De twee verdiepingen waar de foto's van HAIR tentoongesteld zijn, worden gescheiden door een ijzeren rooster waar je overheen loopt. Zo kun je al meteen een glimp opvangen wat er beneden te zien is. Geen aanrader voor mensen met hoogtevrees dus. “Een tentoonstelling als HAIR past precies bij de Kunsthal; speels, vernieuwend en een beetje recalcitrant”, aldus woordvoerder Annemieke Slager.

Crazy Hairday

Zaterdag 22 november staat de Kunsthal volledig in het teken van harige activiteiten. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: haarmetamorfoses, live knippende kappers, een authentieke barbier en een snorrenparade. Ook vindt de nationale verkiezing van het langste haar van Nederland plaats. HAIR in de Kunsthal in Rotterdam: confronterend, vernieuwend, soms toch een klein beetje vies, maar zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Nog te zien tot 25 januari 2009.

Altijd al willen weten hoe je eruit ziet met compleet ander kapsel? Laat ook jouw haar transformeren in de Kunsthal op de Crazy HAIR day, zaterdag 22 november vanaf 13.00 uur.

Laatst gewijzigd: 2016-07-08 14:25:23 · Gepubliceerd: 2008-11-05 14:52:48 - 16085