Dalí meer dan kunstenaar

Op deze site staat alles over de tentoonstelling. |  
Redactioneel door

18 maart 2005 Rotterdam, Zuid-Holland Van 12 maart tot en met 12 juni 2005 is in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een bijzondere tentoonstelling van Dalí te zien, genaamd ‘Alles Dalí’. De onbekende kanten van de beroemde kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) worden aan het licht gebracht. Het is een tentoonstelling, waarin werk te zien is dat vrijwel nooit eerder te zien was. Foto’s, films, mode-ontwerpen en tientallen bijzondere schilderijen en tekeningen laten verschillende aspecten zien van deze veelzijdige kunstenaar.

Salvador Dalí is het meest bekend om de wijze waarop hij zichzelf in de massamedia presenteerde. Zijn surrealistische schilder- en beeldhouwkunst is over de hele wereld geliefd. Minder bekend is Dalí’s interesse voor allerlei andere media, van films tot mode-ontwerpen. Dalí was een van de eerste kunstenaars die de commerciële wereld van reclame, mode en Hollywood omarmde. Zijn humor en fantasie zijn herkenbaar in de vele projecten waarin hij met anderen samenwerkte. Bezoekers van de tentoonstelling betreden een allesomvattende wereld van Dalí.

In de tentoonstelling komen verschillende thema’s aan bod. Films. Dalí werkte mee aan meerdere films, zowel binnen als buiten Hollywood. Een deel van de opvallende films die Dalí heeft gemaakt, zijn te zien in de tentoonstelling. Fotografie. De bekende surrealist herkende in een vroeg stadium de mogelijkheden van de fotografie. Zelf heeft hij nooit een camera gebruikt, maar hij werkte veel samen met bekende fotografen. Op de tentoonstelling is de totstandkoming van de foto’s te zien. Mode en design. Dalí werd ook geïnspireerd door mode. Samen met een Italiaanse couturiè ontwierp hij stoffen, kleding en parfumflesjes met een surrealistisch karakter. Naast deze onderwerpen hield Dalí ook veel van theater, maakte hij het paviljoen Dream of Venus en illustreerde hij boeken, tijdschriften en advertenties. Ook deze voorliefdes van Dalí komen in de tentoonstelling uitgebreid aan bod.

Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur gesloten op maandag, 1 januari , 30 april en 25 december. De museumwinkel is te bezoeken op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur (ook zonder entreebewijs voor het museum). Toegangsprijzen Voltarief (18-65 jaar) 7 Euro Jongeren tot 18 jaar gratis Museumkaart, Vrienden MBVB,Vereniging Rembrandt gratis Senioren(65 jaar en ouder) 3,50 Euro RABO- en NS kaarthouders 3,50 Euro Groepen vanaf 15 personen(reserveren verplicht) 3,50 Euro Toegangsprijzen na 30/06/2005 Voltarief 8 Euro Jongeren tot 18 jaar gratis Museumkaart, Vrienden MBVB, Vereniging Rembrandt gratis NS kaarthouders 4 Euro Groepen vanaf 15 personen(reserveren verplicht) 5 Euro Bovenstaande prijzen zijn exclusief eventuele toeslagen bij bijzondere tentoonstellingen. Het museum geeft tot 4 maart 50% korting op entreegeld: u betaalt maar 3,50 Euro. Er worden op dit moment veel tentoonstellingen opgebouwd (waaronder 'Alles Dalí). De collectie is echter nog altijd te zien met topwerken van Bosch, Breugel, Rembrandt, Van Gogh, Kandinsky en vele anderen. Toeslagen komende tijd: 5 euro toeslag tijdens 'Alles Dalí, Film, Mode, Fotografie, Reclame, Design', te zien van 5 maart 2005 t/m 12 juni 2005.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-02-21 20:00:30 - 12021