Nog één keer hét clubgevoel

NOW & WOW herleeft in Historisch Museum Rotterdam

Historisch Museum Rotterdam Recensie door

archief oud artikel 14 november 2008 Rotterdam De club NOW & WOW komt voor haar allertrouwste fans nog één keer tot leven in de tentoonstelling ‘EXHIBITIONISM'. De extravagante feesten stonden niet alleen gelijk aan een edgy nachtje weg: NOW & WOW was een lifestyle, een merk. Helaas is zij nu niet meer. Alles wat rest is zeven jaar clubgeschiedenis op de zolder van het Historisch Museum Rotterdam. EXHIBITIONISM: even wegzwijmelen bij al die herinneringen of snuiven aan wat je altijd hebt gemist.

Clubgevoel

Voor wie de naam NOW & WOW nog nooit voorbij heeft horen komen, hier een update: dancekoning Ted Langenbach en zijn artistiek partner Pietra Ligura creëerden met hun feesten een clubgevoel waar iedereen één was. Leeftijd, afkomst, het maakte allemaal niks uit. Ontwerpers, kunstenaars en andere creatievelingen doorbraken met hun decor de heersende taboes en namen de samenleving op de hak. Met als resultaat een kleurrijk platform van de grootste dj’s, theatrale kleding en performance art. Dat was NOW & WOW.

Op zolder

En nu dus op zolder. De aankleding van de ruimte doet, hoe verrassend, weer denken aan een discotheek. Vanaf het balkon kijk je uit op een danspodium: één van de belangrijkste elementen van het succes van NOW & WOW. Zonder dans geen feest. De constante opzwepende muziek brengt je weer in de sferen van toen. En ook de videofragmenten van de recalcitrante avonden krijgen iedere bezoeker in de feeststemming. Hoewel de avonden bedoeld waren voor de twintigers kan ook een museumbezoeker op leeftijd het niet laten een dansje te wagen. "Tenslotte gaat het museum over Rotterdam in al zijn aspecten. Het is dan ook zeker geschikt voor oudere bezoekers die benieuwd zijn naar het Rotterdam waar ze zelf niet zo snel mee in aanraking komen. Zo leer je de stad van al die andere Rotterdammers ook kennen", vindt Rob Noordhoek, woordvoerder van het Historisch Museum.

Theatrale outfits

De expositie trekt langs de geschiedenis van NOW & WOW. Van het prille begin tot het bittere einde. Langs de inspiratiebronnen als Andy Warhol, David Bowie en Audrey Hepburn tot de eindeloos lange stroom aan media-aandacht die Ted Langebach veroorzaakte. Intieme gesprekken met de danseressen in de kleedkamer, foto's van het feestgedruis en alle schreeuwende theatrale outfits waarmee NOW & WOW satire bracht op de huidige samenleving. Styling was uitermate belangrijk en krijgt daarom ook een centrale plaats in deze tentoonstelling. Van burka's met jarretels en levende opblaaspoppen, tot Delfts-Blauwe negerinnen en blote clownsvrouwen. NOW & WOW was op zoek naar een apart en specifiek publiek en dus ook de clubber zelf onderging een ware kledingcheck door de zogeheten ‘doorbitch'. Binnenkomen alleen al was een ervaring op zich. Ook bij EXHIBITIONISM kom je niet onder haar oordeel uit: ‘geen masculinistisch groepsgedrag, goud is fout, heb je geslapen onder de zonnebank?' wordt je toegeschreeuwd. Een gewaagde en humoristische tentoonstelling. "Onze bezoekers zijn overigens wel wat gewend. We zijn niet bepaald het stoffige museum dat sommigen misschien bij de naam verwachten" , aldus Noordhoek.

Clubsatire

NOW & WOW was apart, vernieuwend en schopte overal tegenaan. De actualiteit werd razendsnel omgetoverd tot clubsatire. In de expositie zien we thema's terug als: seksualiteit, religie, nationaliteit, afkomst, popcultuur en cultfilms. Een heus succes, dat elk weekend grote aantallen bezoekers trok. Waarom dan toch stoppen? Langenbach zegt in het Algemeen Dagblad van 4 november 2008 dat hij vond dat hij te weinig financiële steun ontving van de gemeente om zijn befaamde party's op hetzelfde niveau voort zetten. Daarnaast had NOW & WOW last van geweldsproblemen die zich voordeden bij enkele feesten van andere organisatoren in de Maassilo. Eind 2006 besloot Langenbach daarom dat het klaar was en NOW & WOW kwam niet meer terug. Nouja, de feesten dan. De sfeer is nog steeds te proeven bij EXHIBITIONISM in Historisch Museum Rotterdam: nog te bezoeken tot 4 januari 2009. Voor iedereen die erbij was, erbij had willen zijn of gewoon nieuwsgierig is.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-11-13 10:33:38 - 1301